Fred Kerley junak najodmevnejše predstave mundiala

Ameriški tekač je z 9,86 osvojil naslov prvaka na 100 m. Poljak Pawel Fajdek že petič zapored najboljši v metu kladiva.
Fotografija: Kot ponavadi je finale teka na 100 m posebej odmeval. FOTO: Mike Segar/Reuters
Odpri galerijo
Kot ponavadi je finale teka na 100 m posebej odmeval. FOTO: Mike Segar/Reuters

 Američan Fred Kerley je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu v ZDA zmagal v teku na 100 m z 9,86 sekunde, eni od petih končnih odločitev drugega dne prvenstva in tudi sicer globalno najbolj odmevni na velikih atletskih tekmovanjih. Olimpijski zmagovalec Marcell Jacobs iz Italije je zaradi poškodbe odpovedal že polfinalni nastop.

Na 100 m je bila v finalu četverica predstavnikov ZDA, trojica je prišla v cilj v presledku dveh stotink, Kerley je za dve ugnal Marvina Bracyja. Ta je po fotofinišu osvojil srebro, bron pa prav tako z 9,88 Trayvon Bromell.

Kerley je že v petek zablestel z zmago v prvem krogu s 9,79 sekunde, v polfinalu je tekel 10,02. V finalu je bil prvi favorit 95 metrov za Bracyjem, a ga je v zadnjih korakih ugnal za svoje prvo posamično zlato odličje na velikih tekmovanjih. Na lanskih OI je bil drugi, pred tremi leti tretji na SP na 400 m, odličja pa je osvajal tudi v štafetah 4 X 400 m. Brez kolajne je tokrat ostal branilec naslova Christian Coleman, ki ga lani ni bilo na OI zaradi kazni, ker je manjkal na treh dopinških testih. Kot četrti Američan bil skupno šesti z 10,01, pred njim sta bila še Jamajčan Oblique Seville (9,97) in Južnoafričan Akani Simibine (10,01).

Jacobs je zaradi poškodbe desne mečne mišice odpovedal polfinalni tek, je v sporočilu za javnost zapisala izjavo zdravnika Andree Billija Italijanska atletska zveza.

V metu kladiva je peti zaporedni naslov osvojil Poljak Pawel Fajdek (81,98 metra). Pred njim je po številu zaporednih naslovov z enim več le še legendarni ukrajinski skakalec s palico Sergej Bubka, ki je bil najboljši med letoma 1983 in 1997.

Poljak Fajdek ostaja kralj meta kladiva. FOTO: Carmen Mandato/ AFP
Poljak Fajdek ostaja kralj meta kladiva. FOTO: Carmen Mandato/ AFP

Med atleti je bil Kitajec Jianan Wang (8,36 m) prvi v skoku v daljino, svetovna rekorderka Letesenbet Gidey iz Etiopije je osvojila zlato na 10.000 m (30:09,94), Chase Ealey pa je bila najboljša v suvanju krogle (20,49 m) za prvo najžlahtnejše odličje ZDA na tem SP. Drugega so potem gostitelji prvenstva osvojili na 100 m s trojno zmago.

Iz japonske reprezentance pa so sredi dneva sporočili, da je morala sedmerica v izolacijo zaradi izbruha okužb s covidom-19. Med pozitivnimi sta bila dva maratonca, trener in pet članov osebja ekipe, njihovih imen pa niso razkrili.

Preberite še:

Komentarji: