Gabrovec prvi športni politik

Volitve predsednika OKS: zmagovalcu Bogdanu Gabrovcu 89 glasov, Zoranu Jankoviću 51.

Objavljeno
17. december 2014 00.44
Miha Hočevar, šport
Miha Hočevar, šport
Ljubljana – Slovenska športna javnost je na volitvah predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije spremljala »tekmo«, kakršnih do zdaj ni bila vajena. Iz politične drame pa je kot veliki zmagovalec, četudi je imel za tekmeca v predvolilnih bitkah precej bolj prekaljenega Zorana Jankovića, izšel Bogdan Gabrovec.

Gabrovec je tako nasledil Janeza Kocijančiča, ki se je po 23 letih poslovil z vrha OKS, nato pa iz zadnjih vrst avditorija v hotelu Union spremljal nepričakovano zapleteno bitko za njegovo »zapuščino«. Odločilni izid drugega kroga volitev, v katerem je Gabrovec prejel 89 glasov, njegov takrat edini preostali tekmec Zoran Janković pa 51, ne razkriva napetosti, ki jo je na začetku volilne seje skupščine povzročil protestni odhod Marjana Batagelja, kandidata za podpredsednika OKS v ekipi Andraža Vehovarja in nesojenega delegata Rugby zveze Slovenije. »Vračam glasovnico, ker sem bil danes ob 11.45 obveščen, da mi je vzeta volilna pravica. Andraž, se opravičujem, ker si ostal brez podpredsednika. Športa si nisem tako predstavljal,« je povedal znani podjetnik, ki ga je ujezila odločitev vodstva ragbijistov – izvršni odbor zveze je prejšnji četrtek še v predpisanem roku, a ne da bi ga o tem obvestil, kot svojega delegata na volilni seji skupščine namesto njega imenoval Ivana Ščeka.

Zaradi tega zapleta so Vehovarju odobrili desetminutni premor za razmislek, kako naprej, odločanje o novem predsedniku pa je podaljšal tudi zaplet z nadomestnimi kandidati za šahovsko in ribiško zvezo, ki sta zamenjavi napovedali po pretečenem roku (petek, 12. 12.). Člani skupščine so z glasovanjem dovolili zamenjavi, ob tem pa je za en dan »šahistka« postala nekdanja rokometašica Krima in sedanja direktorica Javnega zavoda šport Ljubljana Tatjana Polajnar.

Peripetije glede tega, kateri delegati smejo voliti novega predsednika, so morda odločilno vplivale na to, kdo se je poleg Gabrovca (v prvem krogu je prejel 64 glasov, osem premalo za zmago) uvrstil v drugi krog, saj je Janković (40) za le dva glasova premagal Vehovarja. Zato pa dvomov ni bilo v drugem krogu, Gabrovec je z veliko podporo postal drugi predsednik OKS.