Zlata Garnbretova razred zase v težavnosti

Po naslovu na balvanih je slovenska plezalka Janja Garnbret v Arcu postala svetovna mladinska prvakinja še v težavnosti.

Objavljeno
05. september 2015 17.32
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Arco - Mlada slovenska plezalka Janja Garnbret je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Arcu osvojila še drugo zlato kolajno. Najboljša je bila v težavnostnem plezanju v konkurenci do 18 let, potem ko je svetovno konkurenco že premagala tudi v balvanskem plezanju.

Korošica, ki je ob vzornici Mini Markovič kolajno že osvojila tudi v absolutni konkurenci na evropskem prvenstvu v Chamonixu, je bila razred zase na prvenstvu v Arcu in v svoji paradni disciplini praktično nepremagljiva. Kot edina je osvojila do vrha vse štiri smeri, obe kvalifikacijski, polfinalno in finalno. Status vodilne in zmago je potrdila na najboljši možni način z osvojeno finalno smerjo. Druga je bila Američanka Margo Hayes, tretja pa Japonka Aika Tajima.

Garnbretova je v Arcu osvojila še tretjo zlato kolajno na mladinskih svetovnih prvenstvih v športnem plezanju. Lani v Noumei na Novi Kaledoniji je zlato osvojila v težavnosti v konkurenci starejših deklic do 16 let. Že pred tem je na evropskih mladinskih prvenstvih v isti starostni skupini (U 16) lani in predlani osvojila štiri zlate kolajne , dvakrat v balvanih in dvakrat v težavnosti.

Slovenski uspeh je dopolnila 15-letna Mia Krampl z drugim mestom v konkurenci starejših deklic do 16 let, v finale v težavnostnem plezanju se je uvrstila še Tjaša Kalan, ki je v konkurenci mladink do 20 let osvojila osmo mesto. Edini slovenski finalist med mladinci Anže Peharc na svoj zadnji nastop na prvenstvu še čaka