Gay in Powell pozitivna na dopinškem testu

Ameriški atlet Tyson Gay bo zaradi pozitivnega dopinškega testa moral izpustiti svetovno prvenstvo v Moskvi.

Objavljeno
14. julij 2013 19.35
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - Ameriški atletski zvezdnik Tyson Gay je odpovedal nastop na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Moskvi, saj je bil pozitiven na dopinškem testu.

Gay ni razkril, katero substanco so odkrili v njegovem telesu na testu 16. maja, razkril je le, da bo kmalu opravil še test vzorca B.

»Nimam pripravljene nobene zgodbice o sabotaži, preprosto sem zaupal človeku, ki me je pustil na cedilu,« je dejal 30-letni Gay, ki je leta 2007 v Osaki osvojil naslova svetovnega prvaka v teku na 100 in 200 metrov.

Ameriški atlet je v državnih kvalifikacijah za nastop na SP postavil najboljšo letošnjo znamko v teku na 100 metrov (9,75), odlično formo pa je potrdil na diamantni ligi v Lozani, kjer je zmagal s časom 9,79. Gay je zavoljo svojih dosežkov veljal za enega glavnih favoritov za zmago na prihajajočem svetovnem prvenstvu, a so strokovnjaki zdaj odkrili, da si je pomagal z nedovoljenimi sredstvi.

Grešil tudi Powell?

Kmalu po odkriju prestopka Tysona Gaya je z Jamajke prispela novica, da naj bi tamkajšnje oblasti odkrile pozitivne dopinške vzorce bili vsaj štirih atletov, ki so tekmovali na junijskem državnem prvenstvu, pozitivni.

Med njimi naj bi »grešil« tudi 29-letni zvezdnik Asafa Powell, specialist za tek na 100 metrov, ki je imel med junijem 2005 in majem 2008 v lasti svetovni rekord v tej disciplini (9,77 in 9,74). Powell je bil tudi član jamajške reprezentance, ki si je na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu pritekla zlato v štafeti 4 x 100 metrov.

Jamajški atlet se je že odzval na obtožbe in v pismu (glej zgornjo sliko) pojasnil, da so pri njem res našli prepovedano sredstvo, ki pa ga ni zaužil namenoma in namerava raziskati, kako je prišlo v njegovo telo. Powell še poudarja, da bo sprejel vsakršno kazen, ki jo bo deležen.