Gianijeva četa se Grkom lahko oddolži že v petek

Slovenci so skupinski del svetovne lige zapečatili s prvim porazom proti gostiteljem drugega turnirja. Revanša že v polfinalu.

Objavljeno
27. junij 2016 01.45
Janez Porenta
Janez Porenta

Solun – Prav za konec skupinskega dela je tretji kakovostni razred odbojkarske svetovne lige ponudil še veliki derbi vodilnih zasedb: še neporaženim Slovencem so na nasprotni strani mreže stali gostitelji drugega turnirja Grki, ki so na krilih glasnih navijačev prišli do nujne zmage, ki jih je popeljala na zaključni turnir. Tam se bodo v polfinalu znova pomerili z izbranci Andree Gianija.

Seveda odbojkarska Grčija brez nespornega prvega zvezdnika, v BiH rojenega visokoraslega korektorja Mitra Đurića (igra lahko tudi na blokerskem položaju), v minuli sezoni soigralca slovenskega kapetana Tineta Urnauta pri Trentinu, ni enaka kot Grčija z njim na čelu napadalne linije. Toda selektorju Andrei Gianiju in njegovim izbrancem je bilo že pred začetkom dvoboja jasno, da ga bo selektor Sotirios Drikos kljub pomembnosti dvoboja – gostitelji so namreč po sobotnem spodrsljaju, ko so brez osvojenega niza senzacionalno pokleknili pred Katarjem, morali zmagati – v izogib tveganju zadržal na klopi. Đurić namreč še ni povsem zdrav.

Za Drikosa njegova odsotnost ni bila ravno malenkostna težava, saj drugega »čistokrvnega« korektorja v kadru ni imel, zato je moral na njegovo mesto postaviti kar najbolj udarnega sprejemalca, Andreasa Fragkosa. Zdelo se je, da se bodo Slovenci uvodoma sprehodili do zmage v prvem nizu, saj so na krilih razigranega Mitje Gasparinija vodili že z 18:13. Nato pa so si privoščili verjetno najhujši mrk doslej v svetovni ligi, saj je tekmec vpisal kar osem točk zapovrstjo. K začetnemu udarcu je stopil 34-letni bloker Andreas Andreadis, primazal tudi dva asa, Gianija pa prisilil k dvema polminutnima prekinitvama, ki poteka nista mogli več zaustaviti.

Jezni, da so si privoščili tako dolgo obdobje krize, so Slovenci drugi niz začeli bojevito in nabrušeno, tekmecu pa nisi niti enkrat dovolili, da bi prešel v vodstvo. Izid je bil edinkrat poravnan na 15. točki. V tretjem nizu pa se je našim fantom spet zalomilo. Ko si je pri zaostanku 7:10 vidno razburjeni Klemen Čebulj prislužil rdeč karton in tako podaril točko Grkom, je bil slovenski odpor strt. Prebudil se je sprejemalec Rafail Koumentakis, neverjetne točke pa dosegal tudi nizki, a izjemno skočni Athanasios Protopsaltis (185 cm), ki je mirno prebijal višji nasprotnikov blok.

V četrtem nizu je Giani povsem spremenil postavo na parketu, iz začetne sedmerice je v ognju ostal zgolj Danijel Koncilja. Rezervisti so dobro grizli, izničili kar šest zaključnih žog gostiteljev, sedme pa niso mogli več. Zmagovalca je odločil igralec tekme Koumentakis.

Turnir svetovne lige v Solunu, tretje kolo

Grčija - Slovenija 3:1 (23, -22, 21, 27)

Grčija: Gkaras, Papalexiou, Terzis, Stivachtis 5, Petreas 7, Zisis, Andreadis 6, Smaragdis, Koumentakis 19, Dalakouras, Fragkos 15, Protopsaltis 11, Aspiotis.

Slovenija: Štern 4, Pajenk 5, Šket 8, Gasparini 15, Hribar, Vinčić 1, Štalekar 5, Koncilja 5, Klobučar 5, Kovačič, Ropret 1, Urnaut 3, Čebulj 11, Purič.