Giro: Kittel dobil drugo deževno etapo

Nemški kolesar Marcel Kittel je zmagovalec druge etape dirke po Italiji, ki se je končala s ciljnim šprintom v Belfastu.

Objavljeno
10. maj 2014 19.40
CYCLING-GIRO/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Belfast - Kolesarska dirka Po Italiji je po včerajšnjem moštvenem kronometru tudi z drugo etapo gostovala na Severnem Irskem. Prvo etapo posameznikov je dobil Nemec Marcel Kittel (Giant-Shimano), ki je bil najboljši v ciljnem šrptintu v Belfastu. 

Nemec je v zadnjem delu 219 km dolge etape, ki je kolesarje vodila mimo nekaj najbolj znanih severnoirskih znamenitosti (Bushmills, Giant's Causeway), tudi ob pomoči moštvenega kolega, slovenskega kolesarja Luke Mezgeca, ugnal Francoza Nacerja Bouhannija ter Italijana Giacoma Nizzola.

Majico vodilnega v skupnem seštevku je po drugi etapi, v kateri je kolesarje znova močno močil dež, oblekel Avstralec Michael Matthews, sicer osmouvrščeni v Belfastu, a član zmagovalne ekipe na moštvenem kronometru Orice GreenEdge. 

Za pobeg so se kmalu odločili štirje kolesarji: Kolumbijec Jeffry Johan Romero, Nizozemec Maarten Tjallingii, Belgijec Sander Armee in Italijan Andrea Fedi. Glavnina jih je ujela 12 km pred ciljem, ko je ritem narekoval Elia Viviani (Cannondale). Tjallingii se je prvi podal v lov na etapno zmago, a prednost 30 sekund so vodilni hitro izničili ob prihodu v Belfast. Mokra cesta na ovinku za 90 stopinj ni terjala žrtev, v prednost je tam prišel Kittel in se odpeljal do zmage.

Na ta način je Kittel odlično opravil krst na Giru, saj ima v svojih vitrinah že kar nekaj etapnih zmag na velikih dirkah - enkrat je slavil na Vuelti, štirikrat pa na Touru, tokrat pa prvič sodeluje na italijanski pentlji. Hkrati je Kittel, ki po fizični konstituciji pri 188 centimetrih in 88 kilogramih precej izstopa v karavani kolesarjev, pet dni pred 26. rojstnim dnevom potrdil odlično pripravljenost v tej sezoni. To je že njegova peta etapna zmaga letos po treh uspehih na dirki po Dubaju in enem na veliki nagradi l'Escauta v Belgiji.

Od štirih slovenskih kolesarjev na dirki je bil najvišje Borut Božič (Astana), ki je zasedel 28. mesto. Mezgec (Giant-Shimano) je bil 38., Jan Polanc (Lampre) 78., Jani Brajkovič (Astana) pa 95.

Gostovanje Gira na Severnem Irskem, ki ga je do zdaj spremljalo slabo, deževno vreme, se bo končalo v nedeljo, ko karavano čaka 187 kilometrov nevarne trase do Dublina. V ponedeljek se bodo kolesarji selili v Italijo, kjer se bo dirka nadaljevala od Giovinazzoja do Barija na jugu Apeninskega polotoka.

 

Dirka Po Italiji, 2. etap, Belfast - Belfast (219 km):

1. Marcel Kittel (Nem)/Giant-Shimano) 5:13:13

2. Nacer Bouhanni (Fra/FDJ)

3. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek Factory Racing)

4. Elia Viviani (Ita/Cannondale)

5. Roberto Ferrari (Ita/Lampre)

6. Manuel Belletti (Ita/Androni Giocattoli)

7. Ben Swift (VBr/Sky)

8. Michael Matthews (Avs/Orica Greenedge)

9. Davide Appollonio (Ita/AG2R La Mondiale)

10. Tyler Farrar (ZDA/Garmin Sharp) vsi isti čas

28. Borut Božič (Slo/Astana) 0:03

38. Luka Mezgec (Slo/Giant-Shimano)

78. Jan Polanc (Slo/Lampre)

95. Jani Brajkovič (Astana) vsi isti čas


Skupno:

1. Michael Matthews (Avs/Orica Greenedge) 5:37:54

2. Ivan Santaromita (Ita/Orica Greenedge) 0:03

3. Svein Tuft (Kan/Orica Greenedge)

4. Luke Durbridge (Avs/Orica Greenedge)

5. Pieter Weening (Niz/Orica Greenedge)

6. Cameron Meyer (Avs/Orica Greenedge)

7. Rigoberto Uran Uran (Kol/Omega Pharma-Quick-Step) 0:08

8. Gianluca Brambilla (Ita/Omega Pharma-Quick-Step)

9. Pieter Serry (Bel/Omega Pharma-Quick-Step)

10. Alessandro Petacchi (Ita/Omega Pharma-Quick-Step) 0:08

37. Borut Božič (Slo/Astana) 0:41

41. Jani Brajkovič (Slo/Astana) 0:41

63. Luka Mezgec (Slo/Giant-Shimano) 0:59

114 Jan Polanc (Slo/Lampre) 1:23