Gorski kolesarji z mislimi že na SP

Za slovenske gorske kolesarje se bo 2. septembra začelo svetovno prvenstvo v Lillehammerju in Hafjellu.

Objavljeno
25. avgust 2014 14.56
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Slovenski gorski kolesarji so v nedeljo končali sezono svetovnega pokala, vendar pa še ne bodo imeli časa za počitek, saj se 2. septembra v Lillehammerju in Hafjellu prične svetovno prvenstvo.

Slovenijo bo na prvenstvu zastopalo enajst kolesarjev, na čelu Tanjo Žakelj, Blažo Klemenčič in Miho Halzerjem.

Najboljša slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je sezono končala z 19. mestom v Meribelu, skupno pa je zasedla tretje mesto, tako da se bo samozavestno odpravila na svetovno prvenstvo:

»Dosedanji del sezone je bil zame zelo uspešen. Rezultati so sicer nekaj slabši od lanskih, ni mi uspelo ubraniti zmage v svetovnem pokalu, toda nekaj takega sem tudi predvidevala, saj je braniti vedno težje kot napadati. V Meribelu sem bila šele 19., toda vsakemu se kdaj zgodi slab dan, zato se zaradi tega ne obremenjujem. Na to moram pozabiti in se osredotočiti na svetovno prvenstvo. Najprej se morem spočiti, nato pa opraviti še zadnje priprave, vsekakor pa moram na svetovno prvenstvo, ki ima za vsakega tekmovalca poseben pomen, odpotovati samozavestno,« je na novinarksi konferenci pojasnila Žakljeva, ki bo na prizorišče SP odpotovala naslednji ponedeljek.

Klemenčičeva želi v deseterico

Blaža Klemenčič se bo na pot odpravila že v petek, za cilj pa si je postavila uvrstitev v deseterico: »Lahko rečem, da si želim med deseterico, a nočem biti deseta, deseta sem bila že trikrat. Merim vsaj na deveto mesto, čeprav si želim še kaj več. Sem dobro pripravljena, proga mi ustreza, saj ima veliko vzponov, ne skrbi me niti temperatura. Optimizem mi vliva moja stalnost, kajti le na prvi dirki po poškodbi nisem bila med najboljšimi desetimi. Pa čeprav na nekaterih dirkah še vedno delam napake,« meni Klemenčičeva.

Pintarič: Obe Slovenki sta favoritinji

Selektor reprezentance Robert Pintarič o samem prvenstvu še noče veliko govoriti, kot sam pravi, se trenutno ubada z drugimi skrbmi: »Trenutno me najbolj skrbi vulkan na Islandiji. Če pride do zaprtja zračnega prostora, zna biti to velika težava. Sam sem se v Skandinavijo večkrat peljal z avtomobilom in dobro vem, kakšno trpljenje je to. Kar se tiče napovedi za tekmo v olimpijskem krosu, pa lahko rečem, da sta obe tekmovalki med favoritinjami. Jasno je, da to prinaša tudi pritisk, a s tem je treba živeti. Mislim, da je nemogoče, da bi ponovili prvi dve mesti z evropskega prvenstva, saj bo konkurenca močnejša, a lep rezultat si lahko obetamo.«