Howman: Več kot desetina športnikov se poslužuje dopinga

Generalni direktor Wade David Howman opozarja na razširjenost dopinga med vrhunskimi športniki.

Objavljeno
24. julij 2015 10.36
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Montreal - Generalni direktor Svetovne protidopinške agencije (WADA) David Howman je izrazil svojo zaskrbljenost nad tem, da je med vrhunskimi športniki še vedno preveč dopinga.

Po Howmanovi oceni se dopinga poslužuje več kot desetina športnikov: »Na podlagi raziskav, ki smo jih opravili v zadnjih letih, lahko ocenim, da po nedovoljenih poživilih posega več kot desetina športnikov. Ta številka je precej večja, kot si želimo. Ta podatek je zaskrbljiv, saj med temi športniki ujamemo le peščico.«

David Howman je povedal, da je ena izmed največjih skrbi Wade razširjenost dopinga med mladimi športniki. Ti so postajajo vedno bolj ranljivi, saj se povečuje profitabilnost športa: »Skrbijo nas tisti mladi športniki, ki se še niso prebili v med elito. Ti so dovzetni za uporabo dopinga, saj jim to predstavlja bližnjico. Mislim, da niso le bolj dovzetni za doping, temveč jih k temu tudi nagovarjajo ljudje okoli njih - tako trenerji kot tudi starših - saj si s tem lahko zagotovijo velike vsote denarja.«

Eden izmed tovrstnih primerov se je zgodil lanskega avgusta na igrah Commonwealtha, na katerih je bila pozitivna zmagovalka v dvigovanju uteži, komaj 16-letna Nigerijka Chika Amalaha.

Težava Wade je pomanjkanje denarja

Generalni direktor Wade je izpostavil tudi to, da ima agencija na voljo premalo denarja: »Športni veljaki nam govorijo, da bi nam morali povečati sredstva, vendar se stvari ne odvijajo v pravo smer. Ko sem se zaposlil v tej agenciji, je nogometaš Manchester Uniteda Wayne Rooney letno prejemal 4 milijone dolarjev, mi pa smo imeli na voljo 20 milijonov dolarjev. Wayne bo letos prejel okoli 30 milijonov dolarjev, takšen znesek pa imamo na voljo tudi mi,« je potarnal Howman.