Hrvat najhitrejši v kvalifikacijah

Slovenski veslač Rajko Hrvat se je v predtekmovanju med lahkimi skifisti uvrstil v polfinale. Zupan in Fistravec le v finale C.

Objavljeno
29. maj 2015 12.54
Veslanje Bled
Š. Ro., G. L., Delo.si
Š. Ro., G. L., Delo.si

Poznan - S predtekmovanjem se je danes v Poznanu začelo evropsko prvenstvo v veslanju. Prvi slovenski adut Rajko Hrvat je med lahkimi skifisti nalogo opravil odlično. Vodil je od štarta do cilja, z zmago pa se je neposredno uvrstil v sobotni polfinale. Manj uspešna sta bila med dvojnimi dvojci Gašper Fistravec in Janez Zupan, ki sta se morala zadovoljiti z uvrstitvijo v finale C.

Hrvat, ki je postavil tudi osebni rekord, suvereno obvladal tekmece. Na prvih 500 metrih je imel že slab čoln prednosti pred prvim zasledovalcem iz Portugalske, v srednjem delu proge ni popuščal kljub pestremu dogajanju za seboj, ko so se ostali štirje skifisti borili za drugo mesto. V drugi polovici je še celo povečal svojo prednost, ki je na koncu znašala slabih devet sekund. Drugi je bil Poljak Jerzy Kowalski, tretji Azerbajdžanec Javid Afendijev, četrti Portugalec Nuno Mendes in peti Danec Mads Rasmussen.

Hrvat se je tudi prvič v karieri spustil pod magičnih sedem minut za skifiste, njegov čas je bil 6:57,88. To je odlična napoved tudi na nadaljevanje prvenstva, saj je obenem dosegel tudi najboljši čas vseh treh predtekmovalnih skupin.

»Očitno sem po rezultatih naredil svoj osebni rekord že v predtekmi. Po eni strani sem presenečen, po drugi pa zelo vesel. Ko sva se s trenerjem odločila, da nadaljujeva tekme kot na Bledu, sem to sprejel in tako tudi opravil. Na začetku sem bil malo zadržan, vendar manj kot na Bledu in očitno mi je izboljšanje starta na pripravah uspelo. Ko sem prišel v vodstvo, sem z visokim, vendar ne maksimalnim ritmom nadzoroval tekmece in se zadnjih 300 metrov samo še odpeljal v cilj,« je povedal slovenski veslač.

Hrvat bo v polfinalu nastopil v soboto ob 10. uri, njegovi tekmeci pa bodo znani po popoldanskih repasažih.

Zupan in Fistravec v ozadju

Gašper Fistravec in Janez Zupan sta v predtekmovanju zasedla četrto mesto, enak izid pa zabeležila tudi v repesažu, s čimer sta za mesto zgrešila uvrstitev med najboljših 12. Slovenska veslača sta se za tretje mesto, ki je še vodilo v polfinale, večji del proge borila predvsem z azerbajdžanskim dvojcem, na koncu pa je prišlo do povsem drugačnega razpleta. Azerbajdžan je padel na šesto mesto, na želeno tretje mesto pa sta se prebila Poljaka. Za Zupanom in Fistravcem sta na petem mestu zaostala Belorusa.

Zmage se je veselila Madžarska, ki je v finišu prehitela Litvo.