Hvala, FIVB

Janez Porenta 
o razlogih za četrtfinalni izpad     

Objavljeno
01. september 2017 23.29
LJUBLJANA SLOVENIJA 25.11.2010 JANEZ PORENTA FOTO: JOZZE SUHADOLNIK
Janez Porenta
Janez Porenta
Glede na dosežke zadnjih dveh let je končni izplen slovenskih obojkarjev na EP na Poljskem, uvrstitev v osmerico, mejni uspeh. Občutki so mešani, igralci in stroka so nenazadnje pred začetkom turnirja streljali visoko in omenjali tudi vnovično kolajno. Tej možnosti sta pritrjevali izjemna posamična kakovost in dinamika rasti ekipe, ki jo je v največji meri spodbudil prejšnji selektor Andrea Giani, ki zdaj svoje trenerske čarovnije uspešno izvaja na klopi nemške izbrane vrste. Bi za Slovence sploh lahko šlo dlje?

Še dolgo se bodo lomila kopja ob dilemi, koliko so vse podpasne kolobocije okrog svetovne lige vplivale na slovenske odbojkarje. Sami pravijo, da pozabiš na vse slabo prespane noči na poletnih mukotrpnih poteh od Južne Koreje prek Egipta do Avstralije, ko ponosno stojiš pod slovensko zastavo in se boriš za barve domovine. Prav je, da so se prepričevali, da je bilo tako; slika na parketu pa je občasno odsevala ne le telesno izčrpanost, temveč tudi motivacijsko, mentalno izpraznjenost.

Verjetno ga ni človeškega uma, ki bi zmogel pišmeuhovsko in brez cmoka v grlu pogoltniti krivico, ki se je to poletje zgodila Kovačevim izbrancem. Na parketu so si pošteno in zasluženo zagotovili zmago v drugem kakovostnem razredu svetovne lige in posledično tako želeno napredovanje med elito, a jim je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) zarila nož v hrbet in čez noč ukinila tekmovanje v dosedanjem formatu, nadomestila pa ga z novo komercialno ligo, v kateri prostora za manj premožne in tržno zanimive, tudi Slovenijo, ni.

Zgodba okrog svetovne lige formalno sicer še ni zapečatena, o njej bo govora tudi ta konec tedna na kongresu evropske odbojkarske družine (CEV) v Krakovu, ki bo, kot upravičeno pričakuje Metod Ropret, Sloveniji krila hrbet v njenem boju za pravico. A kar koli bodo gospodje že dorekli, ne bodo mogli spremeniti dejstva, da so sporne poteze FIVB in njenega koruptivnega predsednika Aryja Graçe spodrezale krila letečim Slovencem, ki so do izbruha škandala letos osvojili vse, kar je bilo na voljo, tudi krstno uvrstitev na SP.

Toda klobuk dol pred slovenskimi odbojkarji. Pred EP in med njim niso samoiniciativno – razen ob izrecnih novinarskih vprašanjih – niti enkrat potarnali zaradi odsotnosti ključnega igralca (Klemna Čebulja), lažjih poškodb drugih dveh nosilcev igre (Mitje Gasparinija in Jana Kozamernika), utrujenosti ali zares nehvaležnega žreba, ki je večino favoritinj za najvišja mesta porinil v njihovo skupino C (Rusija, Bolgarija) ali pa tisto, s katero so se križali v izločilnih bojih (Srbija, Poljska).

Da bi zaprli usta vsem, ki jim delajo krivico, bi morali – kar poudarja tudi selektor Slobodan Kovač – Slovenci odgovoriti z rezultati. Pa niso v celoti, z izjemo spektakularne zmage nad Poljsko. FIVB si je oddahnila. Toda le začasno. Prihodnje leto bo nova priložnost na svetovnem prvenstvu. Tam bodo naši fantje kot eden poslednjih branikov kredibilnosti v odbojki spet zmagovali s srcem, ne z denarjem.