IAAF podaljšala prepoved ruskim atletom

Rusi ne izvajajo dovolj pomembnih dopinških testov, zato atletska velesila ostaja brez pravice nastopa na velikih tekmovanjih.

Objavljeno
01. avgust 2017 13.40
ATHLETICS-WORLD/RUSSIANS
L. Z.
L. Z.
London - Mednarodna atletska zveza (IAAF) je do nadaljnjega podaljšala prepoved nastopa ruskih atletov in atletinj na tekmovanjih, saj po njeni oceni Rusija ni dovolj napredovala v boju proti dopingu.

Največji problem Rusov je v tem, da ne izvajajo nikakršnih pomembnih dopinških testov: pred leti so jih naredili 19.000, letos pa le okoli tisoč. Ruska protidopinška agencija Rusada obenem še vedno ne izpolnjuje kodeksa Wade.

Poročilo Svetovne protidopinške agencije (WADA) je lani potrdilo obtožbe, da ruska atletska zveza sistematično uporablja doping, ki jih je sprožil dokumentarec nemške nacionalne televizijske postaje ARD. IAAF je Rusom prepovedala nastopiti na lanskih olimpijskih igrah in bodo prav tako morali izpustiti svetovno prvenstvo v Londonu, ki se bo začelo v petek.

A devetnajst ruskih atletov bo vendarle lahko nastopilo na SP, saj jim je IAAF odobrila nastop pod nevtralno zastavo, potem ko so izpolnili zahtevane kriterije in potrdili, da so prestali neodvisne dopinške teste. Med njimi sta tudi skakalka v daljino Darja Klišina, ki živi na Floridi, in skakalka v višino Marija Lasickene, atletskim krogom bolj poznana po dekliškem priimku Kučina, edina favoritinja za zlato v Londonu. Letos je preskočila 206 centimetrov - sedem več kot najbližje zasledovalke.