Italijanski par le dve stotinki točke pred kanadskim

Na SP v umetnostnem drsanju v Saitami zlato med plesnimi pari Italijanoma Anni Cappellini in Luci Lanotteju.

Objavljeno
29. marec 2014 13.07
FIGURESKATING/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Saitama - Italijanska umetnostna drsalca Anna Cappellini in Luca Lanotte (175,43 točke), šestouvrščena z nedavnih olimpijskih iger v Sočiju, sta naslovu evropskih prvakov med plesnimi pari dodala še presižno zmago na svetovnem prvenstvu v japonski Saitami. Finalni razplet je bil zares negotov in razburljiv, saj sta le dve stotinki točke (175,41) za njima zaostala Kanadčana Kaitlyn Weaver in Andrew Poje, ki sta bila v Sočiju sedma.

Italijana, ki sta svoji državi zagotovila šele drugo zmago doslej (po Barbari Fusar-Poli in Mauriziu Margagliu leta 2001 v Vancouvru), sta v prostem programu s 105,73 točke vpisala osebni rekord, le šest stotink manj sta imela Francoza Nathalie Pechalat in Fabian Bourzat (četrta iz Sočija), ki pa sta se morala naposled zadovoljiti s tretjim mestom. Najboljša para z nedavnih olimpijski iger, Američana Meryl Davis in Charlie White ter Kanadčana Tessa Virtue in Scott Moir, nista nastopila, tretjeuvrščena Rusa Jelena Ilinih in Nikita Kacalapov pa sta v Saitami zasedla četrto mesto.

Že včeraj pa je olimpijsko zlato z naslovom svetovnega prvaka (drugega v zgodovini za Japonsko po Daisukeju Takahašiju leta 2010 v Torinu) oplemenitil čudežni deček drsanja, 19-letni Juzuru Hanju, ki je moral za osvojitev zlata odbiti tudi napad rojaka Tacukija Mačide in evropskega prvaka, Španca Javierja Fernandeza, ki je ubranil lanski bron iz Londona. Hanju se je že predlani veselil tretjega mesta, tudi tokrat je bil tretji po kratkem programu, v prostem pa pokazal največ in z 282,59 točke prvega izzivalca, sicer vodilnega po prvem delu, odpravil za 0,33 točke. Trikratni zaporedni zmagovalec s prejšnjih svetovnih prvenstev in glavni tekmec japonskega najstnika v Sočiju, Kanadčan Patrick Chan, v Saitami ni nastopil.

Asadi tretje zlato

Japonka Mao Asada je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo med posameznicami, kar je njen tretji svetovni naslov v karieri.

Asada, olimpijka podprvakinja leta 2010, je skupaj zbrala 216,69 točk in ugnala 15-letno Rusinjo Julijo Lipnicko (207,50), tretja je bila Carolina Kostner (203,83).