Izjemen korak za Kopitarja in moštvo

Miroslav Šatan, nekoč kapetan svetovnih prvakov in nekdanji hokejski zvezdnik, je spregovoril za Delo.

Objavljeno
07. avgust 2016 23.22
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Trenčin – Miroslav Šatan na Slovaškem uživa izjemen ugled. Upokojeni hokejist je bil kapetan moštva svetovnih prvakov, pri Pittsburghu se je veselil Stanleyjevega pokala. V septembrskem svetovnem pokalu bo kot menedžer vodil evropsko selekcijo z našim Anžetom Kopitarjem, o katerem je med teniškim turnirjem znanih športnih obrazov v Trenčinu na Slovaškem spregovoril tudi za Delo.

Dober mesec vas loči do začetka oživljenega tekmovanja za svetovni pokal. Pripadla vam je vloga menedžerja evropske selekcije, kakšne so trenutno vaše naloge?

Res bi si želeli kar najboljšo pripravo tako po logistični plati kot tudi športni. Zato je v našem štabu dvajset navzočih, mnogi med njimi tudi z bogatimi izkušnjami iz NHL. Seveda gre najprej za sestavljanje moštva, veliko pa je organizacijskih nalog okrog potovanj, namestitev, vstopnic za družinske člane in prijatelje, pripravljalnega tabora.

Kako ste si zamislili slednjega, svetovni pokal osmih moštev se bo sicer v Torontu začel v soboto, 17. septembra, in bo trajal do 1. oktobra?

Zbrali se bomo v dveh skupinah. Najprej tisti, ki prve dni septembra ne bodo imeli obveznosti v olimpijskih kvalifikacijah, torej kandidati iz Slovaške in Švice, vsi drugi, približno polovica načrtovanega moštva, pa se nam bodo pridružili dva dni pozneje, 6. septembra.

Vas moti, da se začetek priprav prekriva s kvalifikacijami za OI 2018?

Zagotovo to za nas ni idealno, verjamem tudi, da prireditelji svetovnega pokala takrat še niso razmišljali o obveznostih številnih kandidatov za evropsko selekcijo na kvalifikacijskih turnirjih, morda bi koledar sestavili drugače. V štabu seveda lahko le upamo, da bomo s turnirjev dobili zdrave igralce, kakšna poškodba bi nam že pokvarila načrt, a na to pač nikdar ne moreš vplivati.

Na vašem seznamu sta tudi Anže Kopitar in Marian Gaborik, soigralca iz Los Angelesa – načrtujete, da bosta igrala skupaj v napadu?

O tem bodo odločali trenerji, uvodni dnevi vadbe in preizkušanje različnih napadalnih trojk bodo razkrili marsikaj.

Kaj pa vloga kapetana? Pri vas na Slovaškem so se razširile govorice, da bo prestižno oznako C nosil Zdeno Chara, slovenski hokejisti privrženci sanjajo o Kopitarju.

Tudi za to je še prezgodaj. Ko se bo moštvo zbralo, se bodo o tem pomenili člani trenerskega štaba in igralci.

Kopitar bo sicer v novi sezoni kapetan moštva Los Angeles Kings, kako gledate na to spremembo?

To je izjemen korak tako zanj kot za moštvo. O tem, da je sijajen hokejist, smo si vsi, ki smo tako ali drugače vpleteni v NHL, že dolgo na jasnem. Iz leta v leto potrjuje, da si na ledu zasluži vodilno vlogo. In če bo to poslej prenesel še v slačilnico, gre potezi odgovornih v Los Angelesu le zaploskati.

Kako si ga sicer predstavljate v evropski selekciji? Tako zanj kot za Slovake, Dance, Norvežan in druge je velika novost igrati v takšnem moštvu.

Tudi zame bo voditi takšno ekipo drugače, kot če bi delal pri slovaški reprezentanci. A pri moštvu bodo zbrani izjemni profesionalci. Verjamem, da se bodo hitro prilagodili novi slačilnici, tudi tri pripravljalne tekme nam bodo pred štartom v Torontu zagotovo koristile.

Tudi vi boste čez nekaj dni spet na drsalkah, saj boste med udeleženci poslovilne tekme Luboirja Višnovskega, nekoč Kopitarjevega soigralca pri Kraljih.

Seveda se veselim dogodka. Dvakrat smo se prejšnji teden z nekaterimi nekdanjimi soigralci že srečali na ledu v Bratislavi, pred tekmo bomo še dvakrat ali trikrat vadili skupaj. Lepo mi je, ko se vrnem domov (Šatan je sicer prebivalec New Yorka, o. p.) in povrhu obujem drsalke.

Očitno pa uživate tudi na teniškem igrišču.

Prav žal mi je, da ni več časa za tenis. Kot najstnik sem pogosto vihtel lopar, v poletnem času je bilo to zame imenitno dopolnilo hokejskega treninga.

Spremljate tudi vrhunski tenis?

Zelo rad, predvsem dogajanje na najpomembnejših turnirjih. Že dolgo sem privrženec Rogerja Federerja, verjamem, da še ni rekel zadnje. Lani sem si US open ogledal od blizu, poklepetal tudi z Novakom Đokovićem, ki je nato ta turnir tudi osvojil. Tudi zanj stiskam pesti, razen ko igra s Federerjem (smeh).

Koliko časa namenjate spremljanju OI iz Ria?

Kolikor je le mogoče! Enkrat na štiri leta si ogledam tudi panoge, ki jih drugače nimam možnosti spremljati, denimo skoke v vodo. Pogosto bom v teh dneh in nočeh ob TV zaslonu.