Izjemen uspeh Trajkoviča

Slovenski tekvondoist Ivan Trajkovič je na evropskem prvenstvu olimpijskega združenja v Manchestru osvojil srebrno kolajno.

Objavljeno
03. maj 2012 17.38
Posodobljeno
03. maj 2012 17.44
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Manchester - Slovenski tekvondoist Ivan Trajkovič je na evropskem prvenstvu olimpijskega združenja WTF v Manchestru dosegel izjemen uspeh, saj se je prebil v finale supertežke kategorije nad 87 kilogramov. V zaključnem dvoboju se je pomeril z Italijanom Leonardom Basilejem in tesno izgubil s 6:7 ter osvojil srebrno kolajno, kar je največji uspeh slovenskih tekvondoistov na prvenstvih stare celine.

Potem ko je bil 20-letni Bistričan v uvodnem krogu turnirja v Manchestru prost, je v drugem s 7:2 odpravil Finca Teemuja Heina in v četrtfinalu s 4:3 Madžara Balazsa Totha. Še najlažje delo je imel v polfinalu, v katerem je kar s 7:0 odpravil Srba Vanjo Babića.

»Heina sem premagal že v januarskih kvalifikacijah za nastop na OI in tudi tokrat mi ni povzročal preveč težav, zato pa je bil bolj izenačen dvoboj s Tothom, ki je moj stari znanec. Z njim sem veliko treniral skupaj na nedavnih pripravah. Ker se dobro poznava, sva bila oba zelo previdna, na koncu pa sem le zmagal za točko. Veliko lažje mi je bilo potem v obračunu z Babićem, sicer bronastim s SP v Københavnu,« je dejal študent drugega letnika matematike v Mariboru.

V obračunu za zlato lovoriko pa je moral Trajkovič, ki bo v širšem krogu favoritov tudi na poletnih olimpijskih igrah v Londonu, po izenačenem boju priznati premoč Basileju.

»Sodniki so Italijanu hitro prisodili točke za udarca v glavo, ki ju nisem prejel, zato sem jezen in razočaran. Na tako velikem tekmovanju ne bi smeli biti pristranski. V nadaljevanju sem poskušal nadomestiti zaostanek, vendar mi je na koncu žal zmanjkalo časa,« je še dodal mladi Bistričan, ki je s srebrno kolajno dosegel največji uspeh slovenskega tekvondoja na evropskih prvenstvih. Pred njim so bronasta odličja na tem tekmovanju od naših reprezentantov osvojili Dragan Zarič (1998), Tomaž Zakrajšek (2006) in Nuša Rajher (2010). Trajkovičev podvig je vsekakor dobra popotnica pred poletnimi OI v Londonu.

Dušan Pantar, trener slovenske reprezentance v tekvondoju, se nikakor ni strinjal s sodniškimi odločitvami med zaključnim dvobojem med Trajkovičem in Basilejem, zato se je nanje pritožil. Vendar pa sodniki niso spremenili svojih odločitev. »Zame je pravi zmagovalec in evropski prvak Ivan!« je poudaril Pantar.

V soboto bo naše barve v Manchestru branil Gregor Pirš (do 80 kg), v nedeljo pa še Franka Anić (do 67 kg) in Jure Pantar (do 68 kg).