Iztok Čop v ožjem izboru za veslaškega oskarja

Nekdanji slovenski veslač se je znašel med šesterico kandidatov za najprestižnejše veslaško priznanje.

Objavljeno
21. april 2015 11.44
Ljubljana, 14.08.2012, sprejem za slovenske olimpijce na Kongresnem trgu. Foto: Marko Feist
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Najuspešnejši slovenski veslač vseh časov Iztok Čop se je znašel na ožjem seznamu nominirancev Mednarodne veslaške zveze (FISA) za nagrado za izjemne dosežke v veslanju. 

Za prestižno nagrado, poimenovano po nekdanjem predsedniku zveze Thomasu Kellerju se bodo ob Čopu potegovali še večkratna ameriška olimpijska in svetovna prvakinja Caryn Davies, večkratni olimpijski in svetovni prvak Britanec Greg Searle, novozelandski as Rob Waddell in italijanski serijski osvajalec veslaških kolajn Rossano Galtarossa.

Lani je nagrado prejel Avstralec Drew Ginn, t.i. veslaškega oskarja pa so prvič podelil leta 1990, ko je čast pripadla Norvežanu Alfu Hansenu. Letošnja podelitev bo v skladu s tradicijo potekala julija po zadnji regati za svetovni pokal v Luzernu. Priznanje iz 18-karatnega zlata bo letošnji zmagovalec prejel iz rok sina nekdanjega predsednika FISA Dominika Kellerja.

Čop je v svoji karieri osvojil štiri olimpijske kolajne in dvanajst odličij na svetovnih prvenstvih. Najlepše poglavje svoje kariere je spisal skupaj z Luko Špikom, s katerim si je med drugim trikrat pokoril konkurenco na svetovnih prvenstvih v dvojnem dvojcu, postal svetovni rekorder ter osvojil komplet olimpijskih kolajn. Najžlahtnejše odličje sta Čop in Špik osvojila na olimpijadi v Sidneyju leta 2000. Svojo športno kariero je sedanji podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije končal po olimpijskih igrah leta 2012, ko je v dvojcu z Luko Špikom  s tretjim mestom osvojil še svojo zadnjo olimpijsko kolajno.