Janežič s svetovnim rekorderjem

Atletika: V Monaku na diamantni ligi tudi Maruša Černjul, prvi zvezdnik bo Usain Bolt.

Objavljeno
20. julij 2017 23.05
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Pred svetovnim prvenstvom v Londonu, ki bo od 4. do 13. avgusta, se bodo atleti merili še na enem mitingu najvišje ravni, in sicer danes v Monaku. Med elitno druščino diamantne lige bosta nastopila tudi Luka Janežič v teku na 400 m in Maruša Černjul v skoku v višino, to pa bo tudi ena zadnjih tekem Usaina Bolta.

Dva slovenska atleta na mitingu diamantne lige sta redkost, a v Monaku je položaj vendarle nekoliko specifičen. Naziv mitinga je namreč Herculis EBS, slednje je slovensko podjetje, ki se med drugim ukvarja z marketingom, njegov direktor pa je nekdanji predsednik slovenske atletske zveze Gregor Benčina (zraven je tudi nekdanji direktor Smučarske zveze Slovenije Jožko Križan). Nekaj vpliva slovenska atletika torej ima v kneževini, v kombinaciji z rezultati pa je to vodilo do dveh nastopov naših tekmovalcev. Janežič je letos že tekmoval na tej ravni tekmovanja, nastop pa je imel zagotovljen že pred zmago na EP do 23 let. »Ko sem bil majhen, sem po televiziji vedno gledal monaški miting, vedno sem si želel teči tam, saj gre za bolj prestižno tekmo, ki je stopničko višje od ostalih. Res se veselim tega nastopa,« pravi Vodičan, ki bi si teoretično še lahko zagotovil tudi nastop na finalu v Zürichu. A res bolj teoretično, saj bi se moral uvrstiti zelo visoko, najverjetneje na 3. mesto, konkurenca pa bo izjemna. Nastopili bodo denimo svetovni rekorder Wayde van Niekerk, Isaac Makwala, ki je prav tako že tekel pod 44 sekundami, pa Baboloki Thebe, ki je letos postavil osebni rekord s 44,02, ob Janežiču se le še Francoz Teddy Atine-Venel nikdar ni spustil pod 45 sekund …

»Konkurenca bo res vrhunska, kar je tudi razumljivo, saj gre za zadnjo tekmo pred svetovnim prvenstvom. Mislim, da bi moral biti za finale med najboljšo trojico, kar je zares težko dosegljivo, seveda pa se bom za to maksimalno potrudil,« napoveduje Janežič, ki je bil po EP še najmanj telesno utrujen po treh tekih v treh dneh, precej bolj od poti, predvsem pa tudi psihično, saj vloge favorita ni tako preprosto uresničiti. A da bi zaradi utrujenosti izpustil takšno tekmo, seveda ne pride v poštev, vsak miting diamantne lige je zanj nekaj posebnega. Presenetljivo je mesto na mitingu dobila Maruša Černjul, ki ima med prijavljenimi najslabši osebni rekord in letošnji rezultat, še vedno pa lovi tudi neposredno normo za nastop na SP, a v Londonu bo vseeno skoraj gotovo nastopila.

V Monaku bo še nekaj zvenečih imen, kot je svetovna rekorderka na 100 m z ovirami Kendra Harrison, Caster Semenya (800 m), Thiago Braz, Shawn Barber, Renaud Lavillenie (palica), v metu kopja bosta tekmovala Johannes Vetter in Thomas Röhler, ki sta se letos izstrelila na 2. in 3. mesto večne lestvice, nastopil pa bo – na 100 m – tudi Usain Bolt. Slednji je letos tekmoval zelo malo, aprila ga je prizadela smrt dobrega prijatelja Germaina Masona, zadnja dva tedna pa je preživel v Nemčiji na terapijah zaradi težav s hrbtom. Bolt se letos na 100 m še ni spustil pod 10 sekund, je šele 24. na svetovni lestvici, a to ne zmanjšuje njegove samozavesti pred nocojšnjim nastopom. »Tu je vedno dobra zasedba, veliko atletov je že teklo letos pod 10 sekundami. A tu sem, da opravim dober nastop, izpilim še nekaj podrobnosti, da bom povsem nared za veliko tekmo prihodnji mesec. Vedno pričakujem od sebe zmago, v trenutku, ko začneš dvomiti, se je nesmiselno prikazati na štartu,« pravi Jamajčan, ki bo na SP tekel na 100 m in v štafeti 4 x 100 m, tako da žal ne bo prišlo do velikega obračuna na 200 m z van Niekerkom.