Jankovićeva kandidatura dodobra premešala karte

Volitve za predsednika OKS: obeta se troboj za naslednika Janeza Kocijančiča. Na začetku kampanje vsi kandidati o ferpleju.

Objavljeno
15. november 2014 00.32
Slovenija,Ljubljana, 16.April2008, Portret Andraž Vehovar. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Miha Hočevar, šport
Miha Hočevar, šport
Ljubljana – Če je bil na vseh dosedanjih volitvah za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije zmagovalec znan vnaprej, se ob slovesu Janeza Kocijančiča po 23-ih letih obeta zanimiv predvolilni boj. Kandidaturi sta pred časom napovedala predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec in srebrni kajakaš z OI 1996 v Atlanti Andraž Vehovar, nove razsežnosti pa je »tekma«, ki jo bodo »odigrali« 16. decembra v hotelu Union, dobila včeraj s kandidaturo ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Četudi nobena od kandidatur še ni uradna in je še možnost, da se bo za mesto prvega moža krovne organizacije slovenskega športa potegoval še kdo (rok za oddajo kandidatur je do ponedeljka, 17. t. m., ob 23.59, na OKS pa jih bodo odpirali v sredo, 19. t. m.), gre med omenjeno trojico iskati Kocijančičevega naslednika. Govorice iz športnih kuloarjev so se doslej izkazale za resnične, tako Jankovićeva kandidatura ob podpori Rokometne zveze Slovenije, ki jo je nekoč vodil, ni bila presenetljiva. Vprašanje pa je, kako bo vplivala na napovedi, da je Gabrovec, ki je kot podpredsednik OKS že pred devetimi meseci napovedal kandidaturo in vztrajno pletel mrežo podpornikov, izraziti favorit.

»Iz športnega zornega kota so vsi kandidati kredibilni. Gre za zelo različne tipe. Od klasičnega športnega delavca Gabrovca, ki si je sam želel to vlogo in se tudi organiziral, do športnega menedžerja in podpornika športa Jankovića, ter športnika z vrhunskimi rezultati in življenjskim slogom, povezanim s športom, Vehovarja. Težko bi jih dali na skupni imenovalec. Med njimi ni izrazitega favorita. Z Jankovićem vstopom so se karte vsekakor premešale. Doslej sta denimo Janez Sodržnik in Iztok Čop podpirala Gabrovca, a na politični sceni sta podpirala Jankovića … Pričakujem, da bo potreben drugi krog volitev, in upam, da bo prevladal športni ferplej ter da bo novi predsednik, ne glede na to, kdo bo to, uredil posamezne službe OKS, ki sedaj ne delujejo najbolje. Predvsem pa si želim, da ne bi oblasti nad športom prevzel ozek krog ljudi, povezan z Loterijo Slovenije in Zavodom za šport Planica,« je kandidate ocenil dolgoletni športni delavec Tomo Levovnik, ki sicer ne skriva simpatij do Vehovarja kot predstavnika mlajšega rodu.

Novopečeni kandidat Janković je bil včeraj skop z izjavami, tako kot protikandidata si je zaželel športnega ferpleja in napovedal, da bo več o svoji kandidaturi povedal na novinarski konferenci v prihodnjih dneh. Zato pa je za Delo predsednik RZS Franjo Bobinac na kratko utemeljil podporo Jankoviću. »Menim, da bi naš častni predsednik lahko nadaljeval dobro delo Janeza Kocijančiča v smeri uravnoteženega obravnavanja individualnih in kolektivnih panog,« je povedal Bobinac, ki je do nedavnega veljal za enega od morebitnih kandidatov za predsednika OKS.

Predvolilno kampanjo sicer kandidati začenjajo v rokavicah, Gabrovec in Vehovar se v prvih odzivih nista dotaknila »nešportnih« plati novega tekmeca, ki je vpleten tudi v nekaj kazenskih postopkov. »Pričakujem športen boj, na osnovi ferpleja, srečali se bomo s svojimi programi in vizijami, športna srenja pa bo odločila zmagovalca. Komentiranje protikandidatov ni na mestu, lahko rečem le, da sta oba spoštovanja vredna gospoda. Vsem trem pa bo precej težko. Pričakujem izenačen boj, iskreno si ne upam napovedati, kdo bo zmagal, po Jankovićevem vstopu v igro bo vse še bolj zanimivo. Sicer pa sem optimist, čeprav sem pozno vstopil v kampanjo, sem si pridobil že veliko podpore,« je povedal Vehovar.

»Morda kandidatska lista še ni dokončna in nas čaka četveroboj. Sicer pa je Jankovićeva odločitev pričakovana in tudi legitimna. Vprašanje je, kako bo šlo naprej, upam, da bo kampanja fer, da ne bo nizkih udarcev pod pasom. Verjamem, da se bo v soočenjih izostrila vizija prihodnosti slovenskega športa vsakega od nas. Pri vseh volitvah v OKS pa je tako, da odloči športno volilno telo, ki pozna delo vseh nas. Vsak rezultat pa bo na koncu legitimen in legalen, če uporabim politično izrazoslovje, ki mi gre sicer težko z jezika. Morala in etika sta eni od vodil športa, predvsem v mojem judu, v katerem se vedno boriš do zadnje sekunde, nato pa pride trenutek resnice. Vodilo moje kandidature je, da moramo poskrbeti, da bodo v prihodnje imeli športniki bolj stabilno okolje. Sicer pa upam, da ne bo slabo za šport, ne glede na to, kdo bo izvoljen. Če le pri komu niso v ozadju kakšni drugi interesi …« pa je dejal Gabrovec.

Članice OKS, ki bodo na volilni seji skupščine 16. decembra izbrale novega predsednika, bodo vsaj 20 dni prej prejele uradne kandidature in z njimi bržčas tudi programe kandidatov, na osnovi katerih naj bi se odločile, komu dati svoje glasove.