Janša našel hkratno rešitev za dvojni četverec in Špika

Dve slovenski posadki na veslaškem svetovnem prvenstvu v Amsterdamu kandidirata za finale A, dve pa za finale B.

Objavljeno
15. avgust 2014 12.42
vidic veslanje
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Do začetka veslaškega svetovnega prvenstva v Amsterdamu je še deset dni, največje presenečenje v slovenski odpravi pa je nastop Luke Šika v dvojnem četvercu. Za takšno zasilno rešitev se je selektor Miloš Janša odločil zavoljo tekmovalčeve poškodbe in želje po čim močnejšem četvercu, ki je zdaj naša udarna posadka. Ob Špiku jo sestavljajo še Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec.

Nepričakovana odločitev je padla v zadnjem hipu, saj bi po prvotnem načrtu Luka odmevno uvrstitev lovil v enojcu. »Ključen je bil njegov prisilni premor po poškodbi rame. Tudi sicer sem ocenjeval, da bo dolgoročno to treba storiti, a morda še ne letos. A so bile zdravstvene težave krive, da se je to zgodilo. Deloma je k temu prispeval tudi nekoliko slabši nastop dvojnega četverca na svetovnem pokalu v Luzernu, ki je tekmo resda dobro začel, a končal pod pričakovanji,« je pojasnil selektor. Če bi tam četverec posegel po vrhu, Janša verjetno ne bi ničesar spreminjal.

A dejavnikov za spremembo je bilo več, tudi evropsko prvenstvo v Beogradu ni zadovoljilo pričakovanj slovenskega tabora ne pri četvercu ne pri Špiku, ki bi moral nato nastopiti na svetovnem pokalu v Franciji in Švici, a je obe tekmi zavoljo poškodbe izpustil, medtem ko četverec ni kazal želenega napredka. »V seštevku vsega sem poiskal možno rešitev v četvercu. Pri tem ne gre za reševanje Špika, temveč zato, da je četverec močnejša posadka. Luki pa so seveda manjkali resni nastopi v enojcu,« je poudaril Janša.

Z zadnjimi testi je selektor zadovoljen. »Na pripravah na Hrvaškem smo vlekli primerjave s hrvaškim dvojnim dvojcem. Brata Sinković sta odlična veslača in četverec je dokazal, da je v tej zasedbi trenutno najmočnejša in primerljiva posadka. Tudi trening v Bohinju je v primerjavi z lansko sezono pokazal manjši napredek in na osnovi tega kandidiramo za finale A.« V dvojnem dvojcu bosta Slovenijo zastopala Janez in Aleš Zupan, v skifu Matej Rojec in med lahkimi enojci Rajko Hrvat. »Z dvema od štirih posadk, dvojnim četvercem in lahkim skifom, kandidiramo za finale A. Drugi dve tega dometa nimata in bi bil zadovoljen s finalom B,« je razmišljanje zapečatil Miloš Janša.