Jezi ga, ker se mu stalno izmika

Judoisti v Madridu danes začenjajo kvalifikacije za OI 2016. Stanje v slovenskem taboru ni najboljše.

Objavljeno
31. maj 2014 10.13
OLIMPIJSKA REPREZENTANCA LJUBLJANA 6.7.2012 MATJAZ CERAJ FOTO JOZE SUHADOLNIK
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Z odprtim prvenstvom Evrope bodo judoisti ta konec tedna v Madridu odprli lov na kvalifikacijske točke za nastop na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. Bogdan Gabrovec, predsednik Judo zveze Slovenije (JZS), si želi, da bi imeli v Braziliji najmanj toliko tekmovalcev kot v Londonu 2012, kjer so naše barve zastopali pet deklet in trije fantje.

A stanje v slovenskem taboru ni najboljše. Luciji Polavder so pred kratkim operirali koleno, tako da je njen nastop na avgustovskem SP v Čeljabinsku pod velikim vprašajem, zagotovo tam ne bo Nine Milošević, ki čaka na operacijo rame, le-ta ovira tudi Anko Pogačnik in Roka Drakšiča, ki zaradi bolečin ne more dvigniti roke. Glede na »bolnišnico«, ki vlada v slovenski reprezentanci, je razveseljivo, da je po operaciji kolen uspešno okreval Aljaž Sedej, žal pa mu je udeležbo na OP Evrope preprečila bolezen, zaradi katere se ni mogel pravočasno pripraviti na prvi kvalifikacijski turnir za OI v Riu de Janeiru.

Ker Marjan Fabjan, selektor naše ženske vrste in glavni trener pri klubu Z'dežele Sankaku, že od začetka ni kazal zanimanja za Madrid (»Najprej naj se 'stepejo' drugi, nato pa bom – po domačem evropskem pokalu sredi junija v Podčetrtku – s svojo ekipo prišel jaz.«), se bosta v Španiji pod slovensko zastavo borila le Andraž Jereb (do 66 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg).

Medtem ko se bo skušal Andraž prvič uvrstiti na največjo športno prireditev in tako ponoviti uspeh brata Saša Jereba iz leta 2004, udeleženca OI v Atenah, se bo Matjaž boril za tretji zaporedni nastop na OI po Pekingu '08 in Londonu '12. »Upam, da bom čim bolje štartal v kvalifikacije in osvojil kar največ točk, čeprav še nisem v najboljši formi. Vrhunec pripravljenosti načrtujem za avgustovsko SP,« je razkril Ceraj, ki se je po aprilskem EP z življenjsko sopotnico Majo Guštin in hčerkico Anastasijo za nekaj dni odpravil na morje, trenirati pa je spet začel 9. maja.

Poudarek je bil na krepitvi telesne moči in vzdržljivosti, pri imitacijah borb pa so mu pomagali Primož Ferjan, Denis Imamovič, Nejc Kučan in Vito Dragič. Razočaranja nad 5. mestom v Montpellieru še ni povsem prebolel. »Od tega, da se mi kolajna na EP stalno izmika, se mi že kar malo 'meša'. A verjamem, da jo bom prej ali slej tudi osvojil, čeprav sem že v zadnji tretjini kariere,« je še omenil diplomirani inženir strojništva.