Judoistka Maruša Štangar bronasta v Oranu

Judoistka Maruša Štangar je osvojila bronasto medaljo na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu v kategoriji do 48 kg.
Fotografija: Maruša Štangar (v modri opravi) med nastopom na OI v Tokiu. FOTO: Jack Guez/AFP
Odpri galerijo
Maruša Štangar (v modri opravi) med nastopom na OI v Tokiu. FOTO: Jack Guez/AFP

V odločilnem dvoboju za tretje mesto je Maruša Štangar z ipponom premagala Sofio Pettito in osvojila tretje slovensko odličje na teh SI.

»Vrnila sem se po dolgem času na tekmovalni tatami, po lanskih olimpijskih igrah sem morala na operacijo kolena in rame. Bilo se je težko vrniti, to je bil tudi največji namen SI, da pridem nazaj. Pokazalo se je, da bom morala še veliko delati, moči mi primanjkuje, a sem vesela medalje, ki je velika spodbuda za naprej,« je bila zadovoljna Štangarjeva.

Bila je veliko dejavnejša tekmica, v začetku predzadnje minute je Italijanka vendarle dobila opomin. A je do prve točke tik pred začetkom zadnje minute prišla Pettitova. Petdeset sekund pred koncem je Slovenka z novo akcijo izenačila na 1:1 in dvoboj se je odločal v dodatku, v katerem je Štangarjeva drugič prišla do končnega prijema in se je začelo odštevanje. Prvič se je Italijanka ob koncu rednega dela dvoboja izvila, drugič pa je Štangarjeva držala tekmico do konca in slavila zmago.

»Kondicijsko sem bila boljša od Italijanke. Začela je popuščati, zelo hitro in sem imela prednost. A sem naredila napako in padla na vazari, pa se hitro tudi vrnila. Imela sem jo že v zaključnem prijemu, pa je na koncu ušla. Tu se je videlo, da mi manjka malo moči,« je ocenila.

Vesela, da napaka ni pustila posledic

Kljub temu, da je bila tekmica v samem zaključku v prednosti z 1:0, pa ni podvomila, da lahko osvoji bron: »Videla in čutila sem, da sem v prednosti. Treba je bilo to le še uresničiti, kar ni vedno lahko. Judo je nepredvidljiv, ena napaka hitro vzame vse, sem vesela, da moja tokrat ni pustila posledic.«

V Minsku je bila leta 2019 tretja na EP za največji članski uspeh doslej.

»Sem si oddahnila po borbi, ker sem nekako 'napraskala' do medalje, čeprav nisem tam, kjer bi si želela biti. Želim si še kakšno medalje na EP, na SP je še nisem osvojila, pa še kvalifikacijsko obdobje za olimpijske igre v Parizu 2024 se je začelo. Pred mano je kar težko obdobje,« je zaključila Štangarjeva.

David Štarkel je v kategoriji do 60 kg izgubil z vazarijem uvodni dvoboj s Sircem Suleimanom Al Refaijem, tudi v kategoriji do 52 kg Anji Štangar ni uspelo premagati prve tekmice, Alžirke Faize Aisahine.

Preberite še:

Komentarji: