Kajakaši in kanuisti odlično veslali v kvalifikacijah EP

Anže Berčič, Benjamin Savšek, Luka Božič, Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Alja Kozorog so se na EP uvrstili v polfinale.

Objavljeno
30. maj 2014 16.28
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Dunaj - Slovenski kajakaši in kanusti so solidno opravili s kvalifikacijami evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah, saj je pet čolnov napredovalo v polfinale.

Najvišje uvrščeni Slovenec je bil kanuist Anže Berčič na tretjem mestu, zaostal je le za Slovakom Alexandrom Slafkovskyjem in Britancem Ryanom Westleyjem.

»Dobro je bilo. Čeprav še ne najbolje, saj ko tako pogledam progo, še ne vem, kako naj peljem, a sem dobro odpeljal, konstantno dve vožnji brez dotikov. Prave forme sicer še ni, nisem še povsem siguren, ko vidim vratca pred seboj, a danes sem skušal samo lepo peljati in je šlo,« je bil zadovoljen Berčič.

Poleg njega sta med kanuisti napredovala še Benjamin Savšek s petim časom in Luka Božič, ki je po osmem mestu povedal, da ima še rezerve: »Uspeli sta mi dve dobri vožnji. V prvi sem imel celo slabši občutek, a sem bil vseeno med top 10. V drugo je bil čas še malo boljši. Skozi kvalifikacije smo, jutri je nov dan, nova tekma. Čeprav bo proga ista, mislim, da še imam rezerve, upam, da jih bom pokazal najprej v polfinalu in da se bom uvrstil v finale. Lani sem pokazal, da znam in upam, da mi uspe tudi jutri.«

Kauzer osmi med kajakaši

Dvakratni svetovni prvak Peter Kauzer je v konkurenci kajakašev postavil osmi čas, po svojih nastopih pa progo ocenil za zelo zahtevno:

»Malo sem se uvajal, šel bolj varne linije, na okroglo, kar je bilo dovolj za polfinale. V drugem teku sem želel popraviti napake, kar mi je uspelo, a sem delal napake drugje. Če jutri sestavim današnji vožnji v polfinalu, potem bo v redu. Danes sem imel v drugi vožnji sekundo boljši čas, čeprav nisem do konca poganjal. Jutri sledi nova vožnja, od vratc do vratc, upam, da se bom dobro regeneriral, saj je proga zelo zahtevna, čeprav ni videti tako.«

V polfinale se je med kajakaši uvrstil še Janoš Peterlin z 22. mestom, medtem ko je bil neuspešen Simon Brus z 41. mestom, prepočasen pa je bil tudi Jure Meglič (36.), ki tekmuje za Azerbajdžan.

Kozorogova uspešna na debiju

Slovenska debitantka na članskih evropskih prvenstvih, Alja Kozorog, je uspšeno nastopila v kvalifikacijah kanuistik, kjer je napredovala s 15. časom.

Popoldan čakajo kvalifikacije še kajakašice in kanuistične dvojce, v soboto sledijo polfinali in finali C1 za moške in ženske ter K1 za moške, v nedeljo pa še polfinali in finali kajakašic in kanuističnih dvojcev.

 

Rezultati kvalifikacij evropskega prvenstva na Dunaju

C1 (m)

1. Alexander Slafkovsky (Slk) 89,32

2. Ryan Westley (VB) +0,27

3. Anže Berčič (Slo) +0,56

...

6. Benjamin Savšek (Slo) +1,24

8. Luka Božič (Slo) +1,79

 

K1 (m)

1. Jiri Prskavec (Češ) 84,89

2. Sebastian Schubert (Nem) +0,32

3. Joan Crespo (Špa) +1,36

...

8. Peter Kauzer (Slo) +2,24

22. Janoš Peterlin (Slo) +3,93

41. Simon Brus (Slo) +9,01

 

C1 (ž)

1. Julia Schmid (Avs) 105,37

2. Caroline Loir (Fra) +3,52

3. Oriane Rebours (Fra) +5,17

...

13. Alja Kozorog (Slo) +23,68