Kajakaši in kanusti pripravljeni na EP

V Dunaju bo od petka do nedelje potekalo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, na katerem imajo Slovenci visoke cilje.

Objavljeno
28. maj 2014 16.17
Peter Kauzer Tacen 17. avgust 2013
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Slovenski kajakaši in kanuisti se bodo z visokimi cilji odpravili na Dunaj, ki bo med petkom in nedeljo gostil evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah.

Novozgrajeni kompleks je le nekaj sto metrov oddaljen od veslaške proge, kjer sta Iztok Čop in Denis Žvegelj leta 1991 osvojila prvo kolajno za samostojno Slovenijo.

V konkurenci kajakašev bodo Slovenijo zastopali Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin, med kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, pri kanuističnih dvojcih pa Luka Božič - Sašo Taljat in Peter Žnidaršič - Luka Žganjar.

Tekmovanja se bodo udeležile tudi ženske predstavnice, pri kajakašicah bodo tekmovale Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, pri kanuistkah pa Alja Kozorog.

Kauzer: Zmeraj ciljam visoko

Kajakaš Peter Kauzer je spet našel motivacijo in bo tudi v starem modelu čola ciljal zelo visoko: »Letos sem spet našel motivacijo, v čolnu zelo uživam. Vesel sem, da sem šel nazaj na stari model čolna in kot zmeraj ciljam visoko. Proga je kratka, prava formula, malo sem jo že spoznal. Menim, da jo bodo zelo zavili, kajti drugače bo krajša od 80 sekund,« je ocenil Kauzer.

Savšek ne upa napovedati uvrstitve

Kanuist Benjamin Savšek je bolj previden pred odhodom na evropsko prvenstvo: »Sezono sem začel sem dobro, izbirne tekme so pokazale, da sem v dobri formi, tudi s čolnom sva se dobro spoprijateljila. Zavedam se, da je krog favoritov vsako leto večji, pokazati bo treba maksimum, napak ne proga, ne nasprotniki ne bodo dopuščali. Če bom pokazal to, kar znam, in če se bova ujela s progo, sem lahko zelo visoko, a uvrstitev ne upam napovedovati.«

Prve tekme bodo na sporedu v petek, ko bodo najprej na sporedu kvalifikacije kanuistk in kanuistov, nato še kajakašev, popoldan pa še kajakašic in kanuističnih dvojcev. V soboto sledijo polfinali in finali C1 za moške in ženske ter K1 za moške, v nedeljo pa še polfinali in finali kajakašic in kanuističnih dvojcev.

Jelenc: Proga ne dopušča napak

»Proga bo tokrat doživela prvi večji mednarodni test. Lani so bile tam preizkusne tekme, na njej sta trenirala tudi Kauzer in Savšek. Je zelo kratka in ne dopušča napak. Čeprav imajo Avstrijci manj izkušenj s prirejanjem kajakaških tekmovanj menim, da težav z organizacijo ne bo,« je povedal direktor slovenske kajakaške reprezentance Andrej Jelenc, ki bo na Dunaju nastopil v vlogi tehničnega delegata.

 

Spored EP v slalomu na divjih vodah

Četrtek, 29. maj: Slovesnost ob odprtju (19.30)

Petek, 30. maj: Kvalifikacije posamično C1 ženske, C1, K1 (09.00 - 13.30), kvalifikacije posamično K1 ženske, C2 (15.00 - 18.00)

Sobota, 31. maj: Polfinali C1 ženske, C1, K1 (09.00 - 12.30), finali C1 ženske, C1, K1 (13.30 - 15.45) , finali C1 ženske ekipno, C1 moški ekipno, K1 moški ekipno (16.20 - 19.00)

Nedelja, 1. junij: Polfinali K1 ženske, C2 (09.00 - 11.00), finali K1 ženske, C2 (12.00 - 13.30), finali K1 ženske ekipno, C2 moški ekipno (14.30 - 16.30)