Kauzer ju je pod zemljo popeljal do Hrastnika

Kajakaštvo: najboljši slalomski dvojec na svetu ima že izdelano taktiko za SP 2015, kjer bo lovil mesto za OI.

Objavljeno
10. december 2014 01.14
acr kajak-kanu
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – V nizu izborov imen, ki so obeležila leto 2014, bodo svoje izbrance v petek razkrili tudi pri Kajakaški zvezi Slovenije, a svetovna lovorika dvojca Luka Božič-Sašo Taljat v olimpijskem slalomu na divjih vodah ne dopušča veliko dvomov. Uživanje v sijajnem letu se je zanju sicer že končalo, do potankosti imata že razdelano taktiko za SP 2015.

Včeraj ju je bilo domala nemogoče dobiti, podobno kot trenerja Dejana Testena, saj so imeli pred razglasitvijo slovenskih športnikov leta niz obveznosti, že kmalu po novem letu se bo namreč Božič po enotedenskem treningu teka na smučeh preselil na priprave v Združene arabske emirate, mesec za tem bo odpotoval tudi Taljat. Kar sicer ne bo znak za začetek priprav na predolimpijsko leto, v te sta oba zakorakala že pred dobrim mesecem, le več časa bosta preživela na vodi, potem ko sta doslej krepila telesno moč. »Vse nam je jasno, pripravili smo finančni načrt, program, taktiko, uskladili poti, želje, to je bilo v ospredju minule tedne,« pravi njun trener Testen in dodaja, da gre za najbolj naporen del sezone, saj mora v tem času povezati želje in hotenja obeh, sicer značajsko in telesno sila različnih športnikov.

»V tem času vsak od njiju pride s svojim pogledom, kakšen bi moral biti svet v naslednjem letu, te, včasih tudi neverjetne ideje, je treba potem oklestiti in ju pri kakšni stvari spraviti na realna tla. Res pa je, da je tega z leti vse manj, saj sta dozorela v prava vrhunska športnika, ki znata poslušati in razmišljati,« je Testen razkril, da so do potankosti razdelali nastop, ki ju bo septembra čakal v Londonu in prek katerega se želita uvrstiti na OI v Rio de Janeiru. »Vsem nam je jasno, da je to glavni cilj sezone, ampak ne moremo leta podrediti temu, da vse ostane pri eni tekmi in da bomo v nedogled ponavljali, da nas zanima le to. Cilj bodo torej tudi posamezne tekme, na katerih bosta štartala. Smo se pa sporazumeli, da je izpolnjena kvota za OI na vrhu seznama želja. Če bosta prišla v finale SP in bo s tem že zagotovljena, bosta poskusila spet loviti kolajno, v nasprotnem primeru pa ne bosta tvegala,« pravi Testen, saj gre pri olimpijskem odličju še za enega redkih neizpolnjenih delov njihovega večletnega projekta in pri tem ne bodo ničesar prepustili naključju.

Luka Božič bo ostal zvest dvojnemu programu, zato bodo njegovi treningi v naslednjih mesecih še bolj intenzivni, sodelovati so začeli tudi z zdravnico Nado Kozjek Rotovnik. Pri njej opravljene meritve zdaj vnašajo v trenažni proces, da se ne bi znašli na točki, ko bi eden ali drugi član čolna ob nepravem trenutku pregorel. »Večjih sprememb sicer ne bo niti v opremi niti v načinu razmišljanja. Ampak priznam, da bi bilo lažje, če bi lovoriko osvojila drugo leto, saj naju bodo zdaj ravno v sezoni D spremljala še veliko večja pričakovanja,« Taljat vendarle izpostavlja novo obremenitev, s katero se bosta soočila, četudi sta v večletnem načrtnem psihološkem delu že dobro opravila s pritiski, ki se sproti grmadijo nad njunima glavama. Zanimivo pa vsekakor je, da se je njun vrhunec kariere prekril z letom, v katerem sta z zaposlitvijo v športni četi dokončno uredila tudi socialni status, ki ju je mučil vrsto let.

Da pa vse ne bi prezgodaj postalo prenapeto, je s posebnim vabilom pred dnevi poskrbel najuspešnejši slovenski slalomist doslej Peter Kauzer, ki ju je zvabil na tek trojk na jamatlonu v domačem Hrastniku. »Je bila kar zanimiva izkušnja, pod zemljo smo pretekli in prehodili približno 6 km med Trbovljami in Hrastnikom, vse prek različnih ovir. Ampak smo vzeli vse kot zabavo in nismo pretiravali,« je bil izziv Božiču, sicer strastnemu tekaču, pisan na kožo. S tem sta, upata, ovire pustile za seboj, Božič je tako prepričan, da se jima v lovu za OI ne bo ponovilo leto 2011 in 2012, ko sta jima štrene krepko mešala Dejan Kralj in Simon Hočevar. »Odtlej sva s Sašom tekmovalno zelo zrasla, sva na veliko višji ravni, težje kot priti do nastopa bo ujeti kvoto,« je prepričan kanuist iz Modreja.