Kauzer po divjem Tacnu na dopust ob stoječo vodo

Srebrni olimpijec Peter Kauzer že danes razbremenjeno na finale sanjske sezone v Tacnu.

Objavljeno
08. september 2016 20.44
Veslaška prireditev na Ljubljanici - Peter Kauzer 07.septembra 2016 [šport,veslanje,kajak,kanu,Ljubljanica,Peter Kauzer]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Mesec dni je naokrog, odkar je kajakaški as Peter Kauzer dosegel vrhunec kariere – olimpijsko srebro. Zaradi obveznosti, ki jih je prineslo odličje iz Ria, se je v čoln vrnil šele prejšnji teden. Ta konec tedna bo na finalu za svetovni pokal v Tacnu sproščeno zapečatil najuspešnejšo sezono na svoji športni poti.

Srebrna olimpijska kolajna je spravljena v škatlici, položeni na omaro. »Ko zdaj pogledam nazaj, čutim olajšanje. Zares pa me bo streslo po koncu sezone. Ko pomislim na svoj finalni nastop, sem jezen za tistih 17 stotink, ki so me ločile od zlata, saj vem, da sem zmogel odveslati hitreje. Vendar pa se, kot sem že povedal, kolajni ne gleda v zobe. Dvakrat se mi je izmuznila, tokrat je trdno v mojih rokah in v tem uživam,« je mesec dni, potem ko se je evforija polegla, s svežo glavo razmišljal o dosežku. Poleg vseh obveznosti, ki so mu zapolnjevale urnik po olimpijskih igrah, se je v zadnjem mesecu dni posvečal družini. »Nekoliko sem si resda odpočil. Vendar pa ob majhnem otroku ni počitka, ležanje na domačem kavču lahko kar pozabiš, saj se je treba ukvarjati z njim,« je dodal, da je z veseljem namenjal čas štiriletni hčerki Noli.

Čeprav se je skozi vso sezono osredotočeno pripravljal za olimpijski nastop, je tudi drugim tekmam, na katerih se je dokazoval, predano pristopal. Ni jih jemal zgolj za trening na poti do vrhunca sezone, pravi. Tudi po uresničenem cilju je motiviran za finale sezone svetovnega pokala na tacenskih brzicah, kjer je v preteklosti zmagal trikrat. »Na domačem terenu je vedno lepo nastopiti. In še lepše je, če dosežeš dober rezultat. Vesel bom, če bom sezono v tem slogu tudi končal,« si je zaželel Hrastničan. S tem, kdo bodo njegovi tekmeci jutri na Savi, se ni ukvarjal: »V Tacnu bom tekmoval za svojo dušo, ne za druge,« je poudaril slalomist na divjih vodah, ki je v svetovnem pokalu letos enkrat priveslal na stopničke, ko je bil v La Seu d'Urgellu tretji. Tekmo v Pragi, četrto v sezoni oziroma zadnjo pred tacensko, je izpustil.

Na tacenskih brzicah je nazadnje veslal tik pred OI. »V domačem Hrastniku sem se za OI pripravljal na mirni vodi. Če sem hotel trenirati na divji, sem moral v Tacen. Pred odhodom v Rio sem zato v Tacnu veslal po dvakrat na teden,« je dejal Kauzer, za katerega bo nastop na Savi letos nekoliko drugačen kot v preteklosti, saj so prireditelji prenovili zadnji del proge. »Skrajni čas je bil, da se je nekaj zgodilo. Povsod po svetu gradijo proge, samo v Sloveniji še nismo dobili modernega kajakaškega centra. Za vse druge športe gradijo centre, lahko bi enega tudi za našo panogo glede na to, da smo ena najuspešnejših zvez v Sloveniji,« je povedal tekmovalec, ki je včeraj praznoval 33. rojstni dan. Prenova proge v zadnjem delu ne bo bistveno vplivala na pridobitev hitrosti, pravi srebrni olimpijec, ki jo je skupaj s sotekmovalci preizkusil v sredo.

»Ni pomembno na katero progo pridem, povsod se hitro prilagodim. V Tacnu pa poznam skrivnosti, ki jih tuji tekmovalci ne. Vem, kako se odzvati tudi pri slabših vodnih razmerah,« je dejal Kauzer, ki si bo po koncu sezone privoščil zaslužen dopust. Kam se bo odpravil? »Nekam blizu, saj sem naveličan letal in potovanj.« Morda ob vodo? »Tako je. Vendar stoječo,« je še pristavil slalomist na divjih vodah, ki ga danes čakajo kvalifikacije, jutri pa polfinale oziroma finale.