Kauzer si je za rojstni dan poklonil zmago (VIDEO)

V kajakaškem finalu zadnje tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah je prvega izzivalca ugnal za štiri stotinke. 

Objavljeno
09. september 2017 17.17
J. P.
J. P.

Seu d'Urgell - Slovenski kajakaš Peter Kauzer, srebrni junak olimpijskih iger v Sočiju, je sezono svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah zapečatil bleščeče - z zmago, jubilejno deseto na tekmah te ravni. Konkurenco si je pokoril na finalu v španskem Seu d'Urgellu, zaslužil pa si je tudi poljub boginje Fortune, saj je prvega zasledovalca, Francoza Borisa Neveuja, pustil za seboj za pičle štiri stotinke, oba sta finalni nastop končala brez kazenskih pribitkov. V nasprotju z zmagovalcem polfinala, Čehom Jirijem Prskavcem, ki bi zmagal, če se ne bi dodatknil tretjih vrat pred ciljem in se moral z dvesekundno kaznijo zadovoljiti s tretjim mestom, za Hrastničanom je zaostal 1,73 sekunde.

Izkušeni Zasavčan, ki si je z zmago poklonil najlepše darilo za 34. rojstni dan, ki ga je praznoval včeraj, se je v kvalifikacijah še lovil in se komaj prebil v polfinale, v njem pa danes dopoldne že pokazal pravi obraz z drugim časom, od Čeha je bil počasnejši 38 stotink. Podobno bi se razpletel tudi finalni nastop, če ne bi Prskavcu tik pred ciljem popustila zbranost, kar je izkoristil Kauzer in na prizorišču, na katerem je pred osmimi leti (prvič) postal svetovni prvak, zmagal, v končni razvrstitvi sezone pa z 251 točkami zasedel tretje mesto. Pred njima sta ostala le Čeh Vit Prindiš (292), ki je bil danes šesti, in Nemec Sebastian Schubert (266), ki je tokrat obtičal tik pod stopničkami.

»Užival sem in vedel, da lahko - glede na polfinale - pridobim še malo časa. Vmes mi je nekoliko zastal ritem, a sem se boril do konca. V zadnjem delu proge, od 'Niagare' naprej, sem res odpeljal suvereno. Zelo sem vesel. Tu sem dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu in zdaj jubilejno deseto. O skupni razvrstitvi, glede na začetek sezone, sploh nisem razmišljal, enako kot predlani, ko sem bo slabšem štartu iz sebe iztisnil največ in prišel do skupne zmage. Na zadnjo in glavno tekmo sezone, svetovno prvenstvo v Pauju, bom odpotoval zelo samozavestno. Sproščen bom, a tudi zelo osredotočen,« zatrjuje Peter Kauzer.

Drugi slovenski finalist Žan Jakše ni z enim dotikom v finalu, njegovem krstnem v karieri, prehitel nikogar, za rojakom je na desetem mestu zaostal za 7,74 sekunde. Že v polfinalu je z zlomljenim veslom na 28. mestu izpadel Martin Srabotnik. Danes je slovenske barve zastopala tudi kanuistka Nina Bizjak, ki je bila v polfinalu brezmadežna, a nekoliko prepočasna, s 15. mestom je namreč finale zgrešila za slabe tri sekunde, zmage se je veselila domača adutinja Nuria Vilarrubla. Jutri bosta v polfinalu kajakašic v igri Urša Kragelj in Eva Terčelj, med kanuisti pa bodo finale lovili Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič

Peter Kauzer si je na podelitvi dal duška. Foto: Nina Jelenc/KZS.