Kdo je »boss«? Pierre-Ambroise Bosse

Presenetljivi zmagovalec teka na 800 m. V Londonu prekinjena vladavina afriških tekačev.

Objavljeno
10. avgust 2017 02.00
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
London – Več presenetljivih razpletov in zmagovalcev je že prineslo svetovno prvenstvo v Londonu in mednje sodi tudi moški tek na 800 metrov. Ali bodo prekinili afriško vladavino, je bilo vprašanje, odgovor pa nepričakovan. Da, Francoz Pierre-Ambroise Bosse, za nameček je šlo srebro – kot pred dvema letoma – na Poljsko z Adamom Kszczotom.

Ko smo se pred dnevi s slovenskim atletom Luko Janežičem pogovarjali o tem, kako težko je Evropejcem oziroma belopoltim atletom v teku na en štadionski krog, je Vodičan ugotavljal, da tudi na 100 in 200 metrov ne bi bilo nič drugače, prav tako pa ne v daljših preizkušnjah, kjer prednjačijo Afričani. A je finale teka na 800 m nato prinesel poraz afriške celine, ki je zaradi poškodbe resda ni zastopal olimpijski prvak iz Ria in Londona, svetovni rekorder ter branilec naslova David Rudisha. Zelo presenetljivi zmagovalec je postal Bosse, ki si v polfinalu ni zagotovil neposredne uvrstitve v finale, ampak šele po času ...

»Živim svoje sanje. Ali pa sanjam? Ne morem verjeti,« je bil šokiran 25-letni Francoz, potem ko je prvo kolajno na svetovnih prvenstvih (bronast je bil na EP v Helsinkih 2012) osvojil z izjemnim šprintom v zadnjih 200 metrih. »Sem hazarder. Rad se odpravim v igralnico. In tudi danes sem hazardiral, vse sem stavil na rdečo, vse, do zadnjega evra,« je dejal o zadnjega pol kroga Francoz, čigar uspeh je še toliko večji, ker je sezono zaradi poškodbe začel šele junija. »To zmago sem dosegel z odločnostjo, s svojo glavo, ne z nogami, z močjo,« je poudaril. »Nikakršnega načrta nisem imel. Vse sem delal z občutkom. V London nisem pripotoval v najboljši formi. To je najboljša stvar, ki se mi je zgodila kdajkoli. Presenetil sem vse, tudi sebe,« je še dodal Bosse, ki ga je spodbujal tudi rojak Renaud Lavillenie, ki je medtem ravno nastopal v skoku s palico. Svetovni rekorder sicer še naprej ostaja brez naslova svetovnega prvaka, kar je edina manjkajoča lovorika v njegovi zbirki, a tokrat tako ali tako ni veljal za favorita, zato je bil zadovoljen tudi z bronom. Francija je tako v zelo kratkem razmaku dobila prvi dve kolajni na tem prvenstvu.

Bosse je prekinil afriško vladavino na SP v teku na 800 metrov, sploh pa je postal šele tretji belopolti svetovni prvak v tej disciplini. Resda je nekoč naslove osvajal Danec Wilson Kipketer, a je šlo za tekmovalca iz Kenije, od prvega prvenstva v Helsinkih 1983 pa je Bosse šele tretji belopolti zmagovalec po Nemcu Williju Wülbecku (1983) in Švicarju Andreju Bucherju (2001; Edmonton), vse druge zlate kolajne so šle atletom afriških korenin. Tokrat je bil najvišje na 3. mestu Kenijec Kipyegon Bett.