Kilometrske razdalje ni hitreje pretekel še noben Slovenec

Jan Petrač je z rezultatom 2:20,12 postavil nov državni rekord v teku na 1000 metrov.
Fotografija: Petrač je za 24 stotink sekunde izboljšal rekord, ki ga je skoraj 27 let držal Rafko Marinič. FOTO: osebni arhiv Jana Petrača
Odpri galerijo
Petrač je za 24 stotink sekunde izboljšal rekord, ki ga je skoraj 27 let držal Rafko Marinič. FOTO: osebni arhiv Jana Petrača

Potem ko je v začetku junija postavil osebni rekord v teku na 1500 metrov (3:42,01) v finskem Lahtiju, je Jan Petrač podoben podvig ponovil včeraj na 1000 metrov, le da je osebni rekord tokrat tudi – državni. 23-letni Ljubljančan je z rezultatom 2:20,12 na mitingu v slovaškem Šamorinu osvojil peto mesto in za 24 stotink sekunde izboljšal slovenski rekord, ki ga je skoraj 27 let držal Rafko Marinič.

»Rekord sem si želel izboljšati pred tekmo, to je bil moj cilj. Vedel sem, da je konkurenca dobra, pogoji so bili vrhunski. Veter se je umiril, ko smo začeli. Start je bil zvečer, ko je bilo že temno. Počutil sem se odlično, sproščeno sem tekel in sploh nisem razmišljal o času. Bil sem na notranji, prvi progi. Malo me je bilo strah, da me tekmeci ne bi zaprli, ker so imeli skoraj vsi boljše osebne rekorde na 800 ali 1500 m. Peti položaj sem osvojil kmalu po začetku in ga zadržal do cilja. Bila je res idealna tekma,« je po tekmi vtise za STA strnil Petrač, ki je prehitel nekaj zvenečih imen, med drugim Čeha Jakuba Holušo, enega najboljših evropskih srednjeprogašev iztekajočega se desetletja.

Z izidom sezone na svetu je zmagal Ayanleh Souleiman iz Džibutija (2:16,51), nekdanji dvoranski svetovni prvak in četrti na olimpijskih igrah leta 2016 na 1500 m.


V četrtek po nov rekord


Danes je Petrač za Delo potrdil, da ga v četrtek čaka še en izjemno močan miting, in sicer v Ostravi, kjer bo tekel na eno miljo. Zopet bo ciljal na slovenski rekord, ta je trenutno v lasti Bekima Bahtirija, ki je leta 1993 tekel 3:58,89.

V Šamorinu je nastopila tudi Anita Horvat, slovenska rekorderka v teku na 400 metrov. Zasedla je četrto mesto in s časom 52,62 sekunde dosegla svoj najboljši letošnji izid sezone, vendar zaostala za normo (51,80) za svetovno prvenstvo v Dohi. Zmagala je Grkinja Maria Belibasaki (51,98), druga na lanskem evropskem prvenstvu.

V Šamorinu je nastopila tudi Anita Horvat, slovenska rekorderka v teku na 400 metrov. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
V Šamorinu je nastopila tudi Anita Horvat, slovenska rekorderka v teku na 400 metrov. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters


»Žal še nisem dosegla norme za SP, zato sem kar malo razočarana. A sem slabo začela tek, prvih 100 sem bila zelo počasna, kar se mi še ni zgodilo. Bila sem nervozna, nisem imela pravega občutka. Bilka sem na šesti progi, zunanji, in kar malo izgubljena. Potem pa se mi je odprlo, drugih 250 m je bilo veliko boljših. Začela sem prehitevati tekmice, a več kot četrtega mesta nisem mogla izvleči. Četudi sem se v zadnjih 100 m zelo borila in je bil finiš uspešen,« je za STA povedala Horvatova.

Naslednji teden bo tudi ona nastopila na mitingu v Ostravi, in sicer v teku na 300 metrov.

Komentarji: