Klavora s tretjo in najslajšo zmago v karieri

Na tekmi gimnastičnega svetovnega pokala v Cottbusu si je konkurenco pokoril na parterju, Tjaša Kysselef tretja.

Objavljeno
25. november 2017 17.53
J. P.
J. P.

Cottbus - Slovenski telovadec Rok Klavora si je pokoril vso konkurenco na parterju na tekmi svetovnega pokala v nemškem Cottbusu, potem ko si je v današnjem finalu prislužil oceno 14,133, enako kot drugouvrščeni Nizozemec Bram Verhofstad in tretji Rus Kiril Prokopjov. O vrstnem redu je odločala izvedba sestave, v čemer je bil Klavora najboljši, je poročala STA. Drugi slovenski finalist Luka Terbovšek je bil na svoji premieri med svetovno elito osmi z oceno 12,100.

»Pred odhodom na tekmo sem težko našel motivacijo, toda bolj kot se je Cottbus bližal, bolj sem se ga veselil. Gre za eno boljših preizkušenj, tako po konkurenci kot organizaciji. Vesel sem zmage, ki je nisem pričakoval, morda sem šel tudi zato toliko bolj sproščeno v vajo. Izvedel sem jo čisto. Izhodiščna ocena je bila nekoliko nižja kot pri tekmecih, a sem sestavo naredil tako čisto, da so mi vzeli tako malo, da smo trije dobili enako oceno. Po pravilu pa je najvišje tisti z najmanjšim odbitkom,« se je smejalo 29-letnemu Ljubljančanu.

Zanj je to tretja zmaga v svetovnem pokalu, toda prva na tujem. Pred tem je bil leta 2011 najprepričljivejši v Mariboru, lani pa v Ljubljani. »Svetovni pokali so vmes, kar se konkurence tiče, nekoliko pojenjali, zdaj pa spet prihajajo vrhunski tekmovalci, tu sta bila denimo finalist zadnjega svetovnega in drugi z letošnjega evropskega prvenstva. Bila je odlična tekma, se pa že praviloma psihično lažje pripravim, kadar je konkurenca ostrejša. Ko je tekma zahtevna, greš sproščeno, narediš, kar znaš, to mi je danes prineslo zmago,« je dodal Klavora.

Njegov uspeh je s tretjim mestom na preskoku dopolnila Tjaša Kysselef. Njen nastop so sodniki ovrednotili z oceno 13,716, prepričljivejši od nje sta bili zgolj Uzbekistanka Oksana Čusovitina (14,283) in Rusinja Lilija Ahaimova (13,733). »S skokoma sem še kar zadovoljna, a znam bolje, saj nista bila tako čista, kot jih znam narediti. Sem pa zelo zadovoljna z uvrstitvijo. Občutki so čudoviti, nisem si mislila, da se lahko danes okitim s kolajno,« je poudarila Tjaša, ki se je v finale prebila s šesto oceno. V jutrišnjih finalih slovenskih nastopov ne bo.