Klemenčičeva 11. in Žakljeva 14. na prvi tekmi sezone

Švicarska gorska kolesarska Jolanda Neff je zmagovalka uvodne preizkušnje svetovnega pokala v olimpijskem krosu.

Objavljeno
13. april 2014 16.56
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

Durban - Švicarska gorska kolesarka Jolanda Neff je najbolje začela novo tekmovalno sezono svetovnega pokala v olimpijskem krosu, potem ko je dobila uvodno preizkušnjo v Pietermaritzburgu.

Od dveh Slovenk, ki sta nastopili v Južni Afriki, je višje končala Blaža Klemenčič (Feenstra Felt Kenda) na 11. mestu, medtem ko je bila Tanja Žakelj (Unior Tools Team), zmagovalka svetovnega pokala v prejšnji sezoni, na 14. mestu.

Slovenski tekmovalki sta na začetku dirke vozili povsem skupaj, do konca drugega kroga pa je Klemenčičeva že imela nekaj prednosti pred Žakljevo. Po treh krogih je bil njen zaostanek dve minuti in 46 sekund, Klemenčičeva pa je bila pred njo 39 sekund. Aktualna evropska prvakinja iz Ledin nikakor ni našla ritma, Klemenčičeva pa je mesto v prvi deseterici izgubila v zadnjem krogu. Ciljno črto je prečkala štiri minute in osem sekund za zmagovalko, Žakljeva pa s petminutno zamudo.

»Štartala sem zelo slabo, nisem ujela pedala, nadaljevanje je bilo boljše, držala sem stik z najboljšimi in jih imela na očeh. A ritem se preprosto ni umiril, kot sem bila vajena iz drugih dirk. Ves čas sem se borila z neenakomernim ritmom, nisem pa padla v 'trans', ko instinktivno goniš in greš prek vseh težav. Vse mi je predstavljalo velik problem - vzponi, tehnični deli ... Ritem sem ujela šele v zadnjem krogu, ko sem pridobila eno mesto, to mi je rahlo dvignilo samozavest, a generalno gledano nisem prišla v tekmovalni ritem, ki sem ga vajena,« je poudarila Žakljeva in dodala: »Seveda je bilo vroče, nisem razmišljala o tem, osredotočena sem bila predvsem na to, da sem čim več pila. Koliko je vročina dejansko vplivala na razplet, pa ne vem. Najbrž je, saj so časi krogov padali, a se sama nisem počutila omotično. Dejstvo je, da se je sezona začela bolj zgodaj in še nisem v optimalni pripravljenosti, kot sem bila lani že na prvi dirki svetovnega pokala. Takrat sem pozitivno presenetila, zdaj sem sebe in javnost negativno, ampak zame je pomembno, da je dirke konec, da imam izhodišče, da vem, kje sem, da gradim na tem in napredujem do tja, kjer sem enkrat že bila.«

V gorskokolesarskem parku Cascades je na tehnično zahtevni progi, ki je lani septembra gostila svetovno prvenstvo, 21-letna Neffova, sicer še mlajša članica, osvojila prvo zmago med elitno konkurenco. Vodila je od štarta do cilja, v drugem krogu, ko je že imela 59 sekund prednosti, je padla, vendar je to ni zmotilo. Drugo mesto si je zagotovila norveška veteranka Gunn-Rita Dahle Flesjå, šestkratna svetovna in evropska prvakinja, ki je zaostala 25 sekund. Tretja je bila Poljakinja Maja Wloszczowska, za moštveno kolegico je zaostala eno minuto.

Druga od sedmih dirk v letošnjem koledarju svetovnega pokala bo čez dva tedna v avstralskem Cairnsu.