Klišina na OI pod rusko zastavo

To je, kljub drugačnemu mnenju IAAF, potrdil prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Objavljeno
13. julij 2016 20.54
Oly Bach Russian Doping
J. P.
J. P.

Pariz - Ruska atletinja Darja Klišina - edina, ki je ušla suspenzu - bo lahko na olimpijskih igrah v Riu nastopala pod domačo zastavo, čeprav je Mednarodna atletska zveza (IAAF) prepričana, da sme tekmovati izključno pod nevtralno, je sporočil prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach. »Nastop ji dovoli njena krovna organizacija, njen olimpijski komite pa mora odločiti, kako bo na igrah tekmovala. Lahko je polnopravna članica ruskega olimpijskega komiteja,« poudarja Bach.

Ruski šport z atletiko na čelu je v središču dopinškega škandala in obtožb, da je država podpirala jemanje nedovoljenih poživil. IAAF je ruskim atletom prepovedala pot v Rio, izjema je Klišina, ki po njenem mnenju lahko nastopi kot nevtralna športnica, ker vadi na floridski akademiji Bradenton.

Bach je izpostavil še primer »žvižgačice« Julije Stepanove, ki je z možem Vitalijem razkrivala podatke o sistematični zlorabi dopinga v Rusiji. »Sama je zaprosila, da ne bi tekmovala v zasedbi ruskega olimpijskega komiteja. MOK mora primer preučiti, pri čemer je izvršni odbor za nasvet prosil etično komisijo, saj gre za številna etična vprašanja. Nato bomo pretresli vse okoliščine in se odločili,« je še pojasnil Bach.