Ko je Dugonjić prebil led v glavi, se je odprlo

Na EP v 50-metrskih bazenih, ki se 21. maja začenja v Debrecenu, bo prvi slovenski favorit Damir Dugonjić.

Objavljeno
10. maj 2012 15.56
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Plavalec ravenskega Fužinarja Damir Dugonjić se po zadnjih uspehih dobro zaveda, da bo prvi slovenski favorit na bližnjem evropskem prvenstvu v 50-metrskih bazenih v Debrecenu. Kot pravi, je glede na dejstvo, da ima na 50 m prsno letos najboljši dosežek v Evropi, kolajna realen cilj.

Posebej letos, ko je povsem spremenil odnos do plavanja in tekmovanj, zato se na največje tekme zdaj podaja s samozavestjo, ki mu omogoča boj za visoka mesta. »Zdi se mi, da sem v glavi prebil nek led. Na plavanje zdaj gledam drugače kot pred leti. Kot študent sem bil amater, imeli smo se 'fajn', nisem razmišljal o denarju in kaj in kako naprej. Po zadnjem nastopu na NCAA sem seveda moral razmisliti, ali naj resno plavam naprej, ali pa enostavno uživam in skušam kaj odplavati,« je povedal Korošec, ki velike zasluge za preskok prispisuje tudi soprogi Camilli Leili Salem, s katero sta se poročila letos v San Franciscu.

Odprlo se je po kolajnah na Poljskem

Kot pravi, sta k boljši samozavesti kajpak najbolje pripomogli tudi kolajni na EP v 25-metrskih bazenih v Szczecinu na Poljskem. »Takrat se je odprlo. Pred tem sem imel večkrat občutek, da ne gre, na velikih tekmah sem plaval slabo. Ko ti gre slabo, razmišljaš, da ne gre več, da ne bo šlo, ne da se ti več plavati. Zdaj je res vse lažje,« se je razgovoril Dugonjić, ki se želi visoko prebiti tudi na 100-metrski razdalji.

Dugonjićeva želja je tudi olimpijski finale na 100 prsno. »Cilj na olimpijskih igrah je, da v tekstilnih kopalkah plavam pod minuto in to bi v polfinalu moralo zadostovati za finale. Medaljo lahko sanjam, a ne vem, koliko sem sam sposoben plavati. To bomo še videli, prvič približno že zdaj na evropskem prvenstvu,« je še dejal za STA.

Ne razmišlja štiri leta naprej

S 24-leti je Dugonjić slovenska plavalna naložba tudi za ciklus OI 2016 v Riu de Janeiru. Sam dodaja, da ne ve, ali bo tako dolgo vztrajal, saj še nima urejenih finančnih razmer. »Vem, da bom še plaval, v Evropi sem sposoben priti povsem v vrh, do zlate medalje. Tudi v svetu mi do samega vrha ne manjka veliko. Odgovore bom dobil letos na olimpijskih igrah. Želim si plavati, a ne razmišljam štiri leta naprej. Če bom živel v ZDA, rabim sponzorje, sicer bom moral delati, rad pa bi plaval. Res upam, da se bo našel kakšen sponzor, če bom dobro plaval,« je sklenil prvi slovenski favorit na bližnjem EP.