Ko že kuharici plačuješ po 1000 $ za sleherni obrok

Poznavalci ocenjujejo, da bo dvoboj med Mayweatherjem in Pacquiaom navrgel celo več kot 400 milijonov dolarjev.

Objavljeno
07. april 2015 16.02
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

V boksu že dolgo ni bilo dvoboja, ki bi tako razvnemal strasti ljubiteljev (borilnih) športov, kakor jih obračun med Američanom Floydom Mayweatherjem in Filipincem Mannyjem Pacquiaom 2. maja v Las Vegasu. To bo spopad titanov, kakršnega – vsaj kar zadeva zaslužek – še ni bilo.

Najdražji dvoboj v zgodovini boksa je že v predprodaji podiral rekorde. Ker je bilo zanimanje za 15.000 vstopnic v dvorani lasvegaškega hotela MGM Grand izjemno, so si lahko prireditelji privoščili, da so naknadno celo povišali njihove cene. Tako so najcenejše s prvotnih 1000 dolarjev podražili na 1500 ameriških »zelencev«, najdražje pa s 5000 prek 7500 na končnih 10.000 $. Povprečna cena vstopnic tako znaša 4933 $! Kot je sporočil Pacquiaov menedžer Bob Arum, bodo samo z njihovo prodajo zaslužili 74 milijonov dolarjev in tako močno presegli dosedanji rekord, ki ga od septembra '13 drži obračun med Mayweatherjem in Mehičanom Canelom Alvarezom. Zanj so z vstopnicami iztržili »zgolj« 20 milijonov $.

Za ogled dvoboja iz domačega naslonjača bo treba plačljivima televizijskima postajama HBO in Showtime, ki se bosta skupaj lotili spopada (sodobnih) titanov, odšteti od 89,95 do 99,95 $ (HD). To je – kar zadeva boksarske obračune – prav tako največ doslej; predtem je bilo treba za televizijski prenos najgloblje seči v žep za že omenjeni spopad Mayweather–Alvarez (74,95 $).

Ameriško-filipinski dvoboj naj bi navrgel – reci in piši – 250 milijonov dolarjev, od katerih naj bi 150 milijonov po pogodbi (60% : 40%) pripadlo Mayweatherju, drugih 100 milijonov pa Pacquiau. Če bi torej obračun desetletja (nekateri mu pravijo celo stoletja) trajal vseh dvanajst rund, bi »Lepotec« oziroma »Denar«, kakor si je 38-letni zvezdnik iz Las Vegasa sam nadel vzdevka, prejel 4,16 milijona $ na minuto ali 70.000 $ na sekundo!

A poznavalci na čelu z Danom Rafaelom, strokovnjakom za boks pri medijski mreži ESPN, ocenjujejo, da bo skupna vsota prihodkov presegla celo 400 milijonov $. Prireditelji namreč pričakujejo, da se bo glede na pretekle izkušnje za ogled spektakla po televiziji odločilo tri milijone ljubiteljev (borilnih) športov.

Vendar pa 2. maja v dvorani hotela MGM Grand ne bodo v igri zgolj vrtoglave denarne številke, temveč tudi tri lovorike v velterski kategoriji (do 66,678 kg). Mayweather bo namreč s seboj v ring prinesel šampionska pasova združenj WBA in WBC, Pacquiao pa naziv najboljšega po različici WBO. Zmagovalec bo pobral vse tri naslove svetovnega prvaka ter povrhu še vso čast in slavo.

Floyd Mayweather bo prehitel tudi Tigerja Woodsa

To bo na nek način tudi dvoboj dobrega proti slabemu. Mayweather namreč velja za izjemno nadutega in že pretirano samovšečnega človeka. Je najbolje plačani športnik na svetu, v svojem bogastvu pa vidno uživa. Na družbenih omrežjih iz dneva v dan objavlja kratke filme in fotografije, kako se zabava z lepoticami, prešteva svoj denar, se vozi z luksuznimi avtomobili, preizkuša dragocene ure itn., kar gre mnogim v nos. Toda ameriški šampion se požvižga na mnenje drugih in svetu še naprej ponosno razkazuje, koliko ima pod palcem. Od 2. maja naprej se bo lahko hvalil še s tem, da je med vsemi športniki doslej zaslužil največ denarja v istem letu. Za zdaj si ta rekord še lasti igralec golfa Tiger Woods, ki je imel pred sedmimi leti 125 milijonov $ letne plače, 2009. pa je njegov zaslužek še vedno znašal 120 milijonov $. Sledi sloviti košarkar Michael Jordan, ki mu je v letih 1997 in 1998 na bančni račun kapnilo po 115 milijonov dolarjev.

Pacquiao se po osebnostni plati močno razlikuje od Mayweatherja, saj je bistveno bolj ljudski. Verjetno tudi zato, ker je odraščal v revnih razmerah. Za razliko od »Lepotca« oziroma »Denarja«, ki mu pogosto celo na domačih prireditvah žvižgajo, velja »Pac Man« za pravega nacionalnega heroja. Med njegovimi dvoboji se običajni dnevni utrip na Filipinih ustavi, kako zelo ga častijo v domovini, pa kažejo tudi njegovi sprejemi v Manili, na katerih ga pričaka več 100.000 oboževalcev.

V zgodovino se je vpisal kot prvi in doslej edini boksar, ki si je naslove svetovnega prvaka izbojeval v osmih različnih kategorijah, medtem ko je Mayweatherju to uspelo v petih. Največja prednost 36-letnega Filipinca, ki je v 64 profesionalnih obračunih doživel pet porazov, je ta, da je levičar. Za nameček je tehnično zelo dobro podkovan in povrhu izjemno hiter z obema rokama. Podobno velja tudi za dve leti starejšega Američana, ki tudi zavoljo hitrih nog in neverjetne gibljivosti v poklicnem ringu še ni okusil grenkobe poraza.

Nazadnje je – še kot »amater« – izgubil v polfinalu olimpijskih iger leta 1996 v Atlanti proti Bolgaru Serafimu Todorovu, ki se – mimogrede – medtem iz meseca v mesec prebija s pičlimi 435 dolarji podpore. Za primerjavo: Mayweather, ki je zdaj pri 47 zmagah in na glas meri na jubilejno 50., s katero bi prehitel legendarnega Rockyja Marciana (49 zmag, 43 s k. o., brez poraza), samo kuharici »Chef Q«, ki jo je najel v pripravah za težko pričakovani dvoboj s Pacquiaom, plačuje po 1000 dolarjev za vsak obrok.

»Takšne cene seveda nisem določila jaz, vendar Floyd, ki je ocenil, da je toliko pač vredna hrana izpod mojih rok. Je pa res, da sem mu na voljo ves čas; 24 ur na dan in sedem dni v tednu. Zajtrk mu pripravim tudi ob treh ponoči, če si ga zaželi,« je razkrila ena od najbolje plačanih kuharic na svetu. Vsakomur svoje, torej.