Kobe na maratonu v Hamburgu ni videl cilja

Slovenski atlet je odstopil na 32. kilometru, normo za olimpijske igre v Riu bo skušal ujeti prihodnji mesec (2;17:00).

Objavljeno
17. april 2016 15.29

Hamburg - Slovenski atlet Primož Kobe je na maratonu v Hamburgu odstopil na 32. kilometru, normo za nastop na olimpijskih igrah v Riu bo torej skušal uloviti prihodnji mesec (2;17:00). Zmage se je veselil Etiopijec Tesfaye Abera (2;06:58), pri dekletih pa njegova rojakinja Meselech Melkamu (2;21:54).

»Nameraval sem teči v skupini za 2;15, a je bilo nekaj zmešnjave z narekovalci ritma, ki so prehitro začeli. Prva skupina je bila zame prehitra, zato sem tekel z Južnoameričani in Estoncem, glavna težava pa je bila, da naokrog ni bilo nobenega nastopajočega, veter je bil vse močnejši, skupina pa vse počasnejša. Prvih pet kilometrov je bilo celo najhitrejših. Tekli smo pod načrtovanim ritmom za prvo polovico, 1;09:12, kar je bilo že 12 sekund za zastavljenim ciljem. Odvezala se mi je tudi vezalka in tako sem tekel naprej. Skušal sem narekovati ritem v skupini, na 32. kilometru pa me je doletel še tekaški 'bodec' in sem odstopil. Prihodnji mesec bom skušal nastopiti na še enem maratonu in se dokopati do norme za Rio. Upam, da bodo tedaj razmere boljše kot tokrat,« je poudaril Kobe.

Na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu je zasedel 46. mesto, normo A pa pred tem izpolnil v Linzu, kjer je s časom 2;14:50 dosegel tudi osebni rekord, ki stoji še danes. Odtlej so namreč 34-letnega Novomeščana spremljale trdovratne poškodbe, tudi kolka in pete, zato se je domala poslovil od tekmovališč, v zadnjem obdobju pa treniral sam, saj se je marca razšel z dolgoletnim trenerjem in državnim rekorderjem v maratonu Romanom Kejžarjem. V pripravah na sezono je vadil tudi v Keniji s Tonetom Kosmačem, ki je normo za Rio ujel že lani v Zagrebu (2;16:48), zdaj pa jo mora še potrditi, enako kot Daneja Grandovec (2;40:23, Valencia 2015).

»Maraton v Hamburgu sem izbral, ker slovi po ravni progi in hitrih časih, pa tudi zavoljo poznega datuma, vedoč, da mi bo za dobro pripravo spomladi zmanjkovalo časa. Težave so mi predstavljale zategnjene stegenske mišice, tik pred maratonom sem tudi zbolel in zaradi prehlada nisem opravil načrtovanga polmaratona,« je še dodal prekaljeni Dolenjec, ki mu je čas kradla tudi nedavna selitev družine v novo hišo.