Koroški as v kranjski boj z Italijanom

Plavanje: danes in jutri DP, zadnji rok za norme svetovnega prvenstva.

Objavljeno
05. junij 2015 21.15
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Kranj – Ob napovedani pripeki bo konec tedna na slovenskih kopališčih silno živahen, še posebej pa gre gnečo pričakovati v kranjskem športnem parku. Tam se bo pod streho pokritega olimpijskega bazena danes in jutri zbralo več kot 400 udeležencev tradicionalnega mitinga, ki bo štel tudi za državno prvenstvo. Finalni boji bodo oba dneva ob 17. uri.

Gre za največjo in najpomembnejšo plavalno tekmo na Slovenskem, le da tokrat ne bo tradicionalnega štiridnevnega sporeda, ki so ga nazadnje lani gostili na Ravnah na Koroškem, temveč bodo v Kranju posamezne discipline strnili v dva tekmovalna dneva. Zato, denimo, pri radovljiškem klubu, tradicionalno enem od najmočnejših pri nas, od koder prihaja tudi reprezentančni selektor Miha Potočnik, ne razmišljajo o štafetnih preizkušnjah, temveč bodo vso pozornost namenili nastopom posameznikov. Anja Klinar, najvidnejša reprezentantka iz gorenjskega tabora, bo tako predvidoma nastopila v petih disciplinah. Sicer pa so pri Triglavu, prireditelju tekmovanja, zadovoljni s prijavami plavalcev iz 13 držav, med 11 slovenskimi aduti, ki so na selektorjevem seznamu za osrednje plavalno tekmovanje leta, avgustovsko svetovno prvenstvo v Kazanu (Rus), v kranjskem bazenu danes in jutri ne bo le Petra Johna Stevensa, sicer plavalca Triglava. Trenutno je zaradi študija v ZDA.

Iz Amerike se je sicer pred kratkim vrnila Tjaša Oder, lani naša najboljša plavalka, ki ji na evropskem prvenstvu v Berlinu ni prav veliko manjkalo do stopničk (4. na 1500 m prosto z državnim rekordom 16:11,17), verjeti gre njenemu novemu vzponu v domačem okolju pod vodstvom ravenskega trenerja Gorazda Podržavnika. Prav s Koroškega pa v kranjski športni park prihaja tudi prvi adut naše reprezentance Damir Dugonjić, lani na 50 m prsno bronast v Berlinu in kajpak tudi letos najresnejši kandidat med slovenskimi plavalci za visoko uvrstitev na svetovnem prvenstvu. Ob tem koncu tedna bo nastopil na 50 in 100 m prsno, njegov dvoboj s Fabiom Cozzolijem, dolgoletnim tekmecem iz Italije, pa bo sploh vrh dvodnevnega odprtega DP v plavanju. Med plavalkami se bosta v prsnem slogu »udarili« Tjaša Vozel in Tanja Šmid, sploh pa je to tekmovanje zadnje za norme tako svetovnega prvenstva kot tudi olimpijski festival evropske mladine, ki bo konec julija v Gruziji.

Za najboljše slovenske plavalce se bodo priprave za SP nadaljevale takoj po kranjski preizkušnji, na močnem tekmovanju v Rimu bodo ob naslednjem koncu tedna nastopili Damir Dugonjić, Robert Žbogar, Martin Bau, Anja Klinar, Tjaša Vozel in Nastja Govejšek.