Koroški orjak v lov na najhitrejši čas in novo kolajno

Ob 17.30 bo Damir Dugonjić branil lovoriko na 50 m prsno, a favorit je novi svetovni rekorder Adam Peaty.

Objavljeno
23. avgust 2014 01.40
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Berlin – Ni dvoma, da so bili sinoči ob pogledu na dve polfinalni 4. mesti Damirja Dugonjića in Tjaše Oder zadovoljni tako v reprezentančnem taboru kot tudi pri Fužinarju, od koder prihajata najuspešnejša slovenska plavalca v Berlinu. A jasno je tudi, da bi vsaj enemu od njiju radi zaploskali na stopničkah za najboljše tri.

Glede na izkušnje in že vidne dosežke na največjih tekmovanjih je bil slovenski kandidat št. 1 za kolajno na tem prvenstvu že pred začetkom Damir Dugonjić. Resda ni tako vrhunsko pripravljen kot pred lanskim SP, pa tudi prejšnjim prvenstvom stare celine, maja 2012 v Debrecenu, a v finale se je vendarle uvrstil tako na 100 m prsno – in tam nato zasedel 7. mesto – kot tudi včeraj v najkrajši disciplini. Le da je bil po pričakovanju na petkov večer v montažnem bazenu berlinskega velodroma bolj prepričljiv kot uvodne dni in je tako konkurenci jasno dal vedeti, da se kot branilec naslova na 50 m prsno ne umika.

Njegov čas 27,40 je zanj najhitrejši v sezoni, zadostoval mu je za 4. mesto v polfinalu, le stotinko je bil počasnejši od tretjeuvrščenega, Litovca Giedriusa Titenisa. Malce pred njima je bil srbski reprezentant Čaba Siladji (27,33), v svojem nedotakljivem svetu pa v tej sezoni plava Britanec Adam Peaty. S časom 26,62 je že v polfinalu poskrbel za svetovni rekord, lastnik prejšnjega (26,67) je bil Južnoafričan Cameron van der Burgh s SP v Rimu 2009, ko so še tekmovali v hitrejših kopalkah iz neoprena …

Kakorkoli, 26-letni Ravenčan je uresničili poglavitni načrt o uvrstitvi v svoj drugi berlinski finale. »Res, glede na to, da nisem na takšni tekmovalni ravni kot pred enim letom, sem vsekakor zadovoljen z novim finalnim nastopom. Zdaj pa razmišljam o kolajni, vsaj o srebrni ali bronasti,« je premišljeno dejal, kot vsi poznavalci ob bazenu jasno vlogo favorita prepustil hitremu otoškemu tekmecu, a se pozneje spomnil, da sklepne predstave včasih ponudijo tudi nepredviden scenarij. Enega takšnih je doživel prav sam pred dvema letoma v Debrecenu, ko so se mu v finalu na 100 m prsno strgale kopalke. Namesto da bi po najhitrejšem polfinalnem dosežku napadel zlato, je v cilj priplaval na 7. mestu.

»Zdaj bi bil zadovoljen s katerokoli kolajno, predvsem pa si želim plavati hitreje kot v polfinalu in se tako veseliti najboljšega časa letos,« je še omenil po včerajšnji tekmi in nato v prostoru za pogovore z novinarji objel Matjaža Markiča. Koprčan se je namreč po dobrih dveh letih vrnil na veliko tekmovanje in navzoče Slovence spomnil tudi na stare čase, ko tekmi na 50 in 100 m prsno med evropsko elito nista minili brez dveh ali celo treh naših reprezentantov.

Primorec je v polfinalu s časom 28,16 zasedel 15. mesto in tako vendarle ostal daleč od sanj o novem finalu, v katerem je sicer nazadnje nastopil prav na prejšnjem prvenstvu in takrat zasedel 5. mesto. »Lepo je videti stare prijatelje in znance, predvsem tukaj v Berlinu, kjer sem pred 12 leti nastopil na svojem prvem evropskem prvenstvu v članski konkurenci,« se je spomnil plavalec z Obale, ki je pred dnevi najprej s soprogo Tino počakal rojstvo drugega otroka, nato pa pripotoval v Nemčijo. Danes bo seveda stiskal pesti za slovenska finalista, Dugonjića in Odrovo, o prvem je prepričan, da ohranja zelo lepe možnosti za novo kolajno. »Mar niste opazili, da je 'Dugi' po mojem prihodu začel plavati hitreje,« se je še pošalil.

Italijan Gregorio Paltrinieri se je po zmagi na 1500 m prosto sinoči veselil naslova še na 800 m, rojakom je nato zaploskal za 1. mesto v mešani štafeti, v kateri na EP nastopajo premierno, sodeč po zgolj štirih ekipah v disciplini 4x100 m prosto pa je ta predstava večini akterjev v Berlinu odveč. Sicer jih je med njimi že nekaj, ki so bodisi odpotovali domov bodisi jih čaka sproščen konec tedna ob obisku številnih znamenitosti živahne metropole.

Finalni spored se bo tako danes kot jutri začel prej kot vse dosedanje dni – ob 16. uri.