Kragljeva peta, razočarana Taljat in Božič celo brez finala

Na EP v slalomu na divjih vodah velik spodrsljaj dvojca Luka Božič-Sašo Taljat. Urša Kragelj končala na 5. mestu.

Objavljeno
31. maj 2015 13.31
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Leipzig - Slovenska kanuista Sašo Taljat in Luka Božič sta na evropskem prvenstvu v nemškem Markkleebergu pri Leipzigu ostala brez popoldanskega finala. Aktualna svetovna prvaka sta na progi delala preveč napak, prejela kar osem kazenskih sekund pribitka, s čimer sta bila prepočasna za finale najboljše deseterice. Polfinale sta končala na 16. mestu.

Božič je sicer v soboto s četrtim mestom med posamezniki nakazal dobro pripravljenost ob začetku sezone, a čeprav sta fanta letos veliko sedela skupaj, se jima današnja vožnja ni posrečila. Zatikalo se je že vse od začetka, nikakor nista ujela pravega ritma, poleg kazenskih sekund pa je bila vožnja tudi počasna.

»Mislim, da sva se na tekmo dobro pripravila, tudi zjutraj sva se oba dobro počutila. Potem pa s starta kar ni šlo, že prvi trije zavesljaji, prva tri vrata niso bila dobra. Prva kombinacija vrat je še nekako bila, potem pa sva delala neumne napake, ki se ne bi smele dogajati. Vožnja ni bila dobra, preveč sva čakala, bila neusklajena, kar se je poznalo tudi na času,« je po polfinalu dejal Božič.

Strinjal se je tudi Taljat.» Mislim, da je že Luka vse povedal, delala sva napake in vožnjo bo treba še analizirati, zakaj je do tega prišlo. Letos sva sicer veliko trenirala tudi dvojca, tako da nisva neuigrana, a današnji dan se ni poklopil, ni bilo tiste prave dnevne forme,« je dejal Taljat.

Že dolgo se aktualnima svetovnima prvakoma ni zgodilo, da ne bi bila na stopničkah, kaj šele v finalu. »Po kakem letu ali še malo je to prvi velik dogodek, ko nisva v finalu. Lani sva bila vseskozi, tudi redno sva osvajala stopničke, zdaj pa sva na prvi tekmi obstala v polfinalu. Sva razočarana, ker to ni dober start v sezono, a mislim, da je ta še dolga, glavna tekma bo septembrsko svetovno prvenstvo in mislim, da bova tam bolje pripravljena kot tukaj,« je še povedal Božič.

Kragljeva z lepimi obeti

Za lepe obete je poskrbela kajakašica Urša Kragelj, saj je v polfinalu postavila drugi čas. Toda v finalu je naredila preveč napak, kazenske sekunde so jo potisnile na končno peto mesto. Zmagala je Španka Maialen Chourraut, druga je bila branilka naslova Nemka Ricarda Funk, tretja pa Čehinja Katerina Kudejova.

Kragljeva je v polfinalu opravila z odliko, dolgo časa vodila, nato pa predse spustila le branilko naslova Funkovo. Popotnica za finale je bila zato pravšnja, a se varovanki Mihe Terdiča v finalni vožnji ni uspelo prebiti na zmagovalni oder. Naredila je nekaj drobnih napak, si prislužila šest kazenskih sekund in kljub hitri vožnji zasedla peto mesto.

»Zelo sem zadovoljna z uvrstitvijo v finale in dobrim veslanjem ves ta teden. V finalu sem imela možnost priti med prve tri, vse je bilo odprto, a nisem sestavila vožnje. Bila sem hitra, a nisem bila dovolj natančna, zato sem pristala na petem mestu. Če bi ponovila polfinalno vožnjo, bi bila na zmagovalnem odru. Zdaj moram pogledati še video analizo, kjer bom videla, kaj je bilo narobe,« je svojo vožnjo ocenila Kragljeva, ki je bila v Bratislavi leta 2010 bronasta, skupaj z Ajdo Novak in Evo Terčelj pa so na prvenstvu stare celine leta 2013 v Pragi prav tako stopile na tretjo stopničko.

»Sicer je to zdaj šele začetek sezone, peto mesto je v redu, a proga je bila težka. V polfinalu sem šla nekoliko bolj z varno vožnjo, v finalu pa sem hotela preveč. Vidim, da sem hitra in da mi gre veslanje dobro, do ene mere sem tudi zadovoljna, verjamem, da bom zdaj na naslednjih dirkah lahko lažje tekmovala,« je še povedala Kragljeva, ki bo popoldan nastopila še na ekipni vožnji kajakašic, pridružili se ji bosta Ajda Novak in Eva Terčelj.

Izidi EP, moški

C-2

1. Nemčija 1 (Robert Behling/Thomas Becker)

2. Nemčija 2 (Franz Anton/Jan Benzien)

3. Velika Britanija (David Florence/Richard Hounslow)
...

16. Slovenija (Sašo Taljat/Luka Božič)

 

Ekipno C-2

1. Slovaška

2. Češka

3. Rusija

 

Ženske

K-1

1. Maialen Chourraut (Špa)

2. Ricarda Funk (Nem)

3. Katerina Kudejova (Češ)
...
5. Urša Kragelj (Slo)

Izpad v kvalifikacijah: Eva Terčelj (Slo), Ajda Novak (Slo)

 

Ekipno K-1

1. Slovaška

2. Poljska

3. Francija

...

6. Slovenija (Kragelj, Novak, Terčelj)