Kriterij Dauphine: Sanchez etapno zmago posvetil pokojnima prijateljema

Na predzadnji etapi je do zmage prišel Samuel Sanhecz, vodilni Christopher Froome ima še naprej 51 sekund prednosti.

Objavljeno
08. junij 2013 18.44
CYCLING-FRA-DAUPHINE-LINE
D. O., Delo.si/STA
D. O., Delo.si/STA

Pariz - Španec Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) je zmagovalec sedme, predzadnje etape kolesarske dirke Criterium du Dauphine. Na 187 km dolgi preizkušnji od Le Pont-de-Claixa do Superdevoluyja je bil drugi Danec Jakob Fuglsang (Astana), tretji pa Avstralec Richie Porte (Sky). Skupno je vodstvo obdržal Britanec Christopher Froome (Sky).

Froome ima pred nedeljsko zadnjo etapo od Sisterona do Risoula (155 km) tako 51 sekund prednosti pred zasledovalci, najbližje mu je moštveni sotekmovalec Porte.

Današnji razplet etape ni premešal vrstnega reda pri vrhu, Sanchez pa si je zmago priboril 200 metrov pred ciljem, ko je v zaključnem sprintu na vzponu na Superdevoluy premagal danskega tekmeca Fuglsanga, s katerim sta bežala v zadnjem delu dirke po spustu s Col du Noyerja. Prva skupina je v cilj prišla s 15 sekundami zaostanka, v njej pa je bil na sedmem mestu tudi Froome, ki je tako potrdil, da je najresnejši kandidat za zmago na ogrevalni preizkušnji pred dirko po Franciji. Prav danes so na težki gorski etapi kolesarji premagali vzpon na Alpe d'Huez, ta prelaz pa je tudi del trase Toura.

Olimpijski prvak s cestne vožnje iz Pekinga 2008 Sanchez je uspeh na etapi posvetil umrlima prijateljema. »Že od začetka sezone sem čakal na takšno zmago. Nisem bil v pravi formi, saj sem zaradi slabih razmer premalo treniral. Zmago pa posvečam prijateljema, nekdanjemu moštvenemu kolegu Victorju Cabedu, ki je umrl lani, ter dobremu osebnemu prijatelju, ki sem ga izgubil prejšnji teden,« se je po zmagi čustveno odzval Sanchez, ki bo francosko pentljo izpustil zaradi slabe pripravljenosti.

Edini slovenski predstavnik na dirki Kristijan Koren (Cannondale) je bil na današnji etapi 31., zaostal je 3:23 minute, skupno pa je zdaj na 21. mestu (+ 8:50).