Kritična, da bi do jeseni spet ujela vlak za vrh

Dvojec nepričakovano obstal v polfinalu EP. Po letu premora se je Kauzer na EP vrnil s 5. mestom.

Objavljeno
01. junij 2015 09.51
 T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Četudi v napovedih pred slalomskim EP niso bili ravno glasni, je bilo jasno, da bodo Slovenci med favoriti za odličja. Izšlo se jim je z zlatom Benjamina Savška, a rezultati kažejo, da razlogov za skrbi ni. Četrto mesto Luke Božiča, pa peto Petra Kauzerja in Urše Kragelj so dobra osnova za predolimpijsko leto, spodrsljaj sta si privoščila dvojec in Eva Terčelj.

Božič in Sašo Taljat pač ne pomnita, kdaj sta nazadnje nastope končala v polfinalu, lani sta denimo le enkrat ostala brez zmagovalnega odra. A lanska svetovna prvaka in bronasta z EP si tokrat nista bila podobna, veslala sta, kot da prihajata iz različnih zgodb, tako da izplen ni mogel biti bistveno drugačen. Tega sta se zavedala tudi sama, a nista dramatizirala, prepričana sta, da je šlo le za slab dan, saj je slika na treningih bistveno drugačna. »Dobro sva se pripravila, že na jutranjem veslanju sva se dobro počutila. S težko kombinacijo sva še opravila, potem pa je sledil niz neumnih napak in dotikov. Bila sva neusklajena,« je bil neposreden mlajši Božič, na kar je tokrat bolj redkobeseden Taljat dodal le, da enostavno nista ujela prave dnevne forme. Pred samokritiko nista nikoli bežala, priložnost za popravni izpit bosta iskala že na svetovnih pokalih.

Ob ženskem kanuju, kjer je odločilni nastop ušel Nini Bizjak, je bila to tudi edina kategorija brez slovenskih finalistov. Razveseljiva je vrnitev Petra Kauzerja. Hrastničan, ki ima velike nastope v malem prstu, po letu premora zaradi poškodbe, ki se mu je pripetila ravno na uvodni lanski tekmi za svetovni pokal, ni vedel, kaj lahko pričakuje. Pa vendar je med njegovim nastopom dišalo celo po odličju. »S 5. mestom sem zadovoljen, malo sem razočaran le zato, ker me je pri spodnjih protitočnih vratcih odneslo in tam mi je na žalost ušla kolajna. Sem pa vesel, da sem po poškodbi ujel stik s tekmeci. To je dober rezultat za uvod v leto,« je dejal Hrastničan, a dodal, da ga čaka še nekaj dela, da bi tudi pri sebi začutil, da se lahko stalno kosa z najboljšimi med tekmeci.

»Mlajši se v tekmo mečejo na glavo, če jim uspe, jim uspe, če jim ne, tudi dobro. Videli smo primer tokrat bronastega Andreja Maleka, ki je bil še lani mladinec. Tu pa je odlično opravil nalogo, Boris Neveu pa je tako ali tako svetovni prvak, zdaj tudi evropski. Ponovil je uspehe, ki sem jih imel jaz,« je tekmece pospremil Kauzer, čigar finalni nastop je dopolnil Simon Brus z 9. mestom, kar je njegova najboljša uvrstitev na EP v karieri. Še najdlje je pred tem prišel leta 2011 v Seu d'Urgellu, tedaj do četrtfinala, saj so slalomisti še tekmovali po drugačnem sistemu: »Mislim, da sem v minuli zimi bolje treniral, pa tudi na tekmi se mi je lepo izšlo. Tako dobro na EP še nisem nastopil.« Moštveno preizkušnjo so kajakaši, pri katerih je veslal še Janoš Peterlin, končali kot šesti.

Večje razočaranje je sicer EP prineslo olimpijki iz Londona Evi Terčelj, ki si od te sezone veliko obeta in je zaradi vonja po OI slalom postavila na prvo mesto svojih življenjskih izzivov. Njen izpad v kvalifikacijah je bil zato veliko presenečenje, edina slovenska finalistka je bila tako pri ženskah Urša Kragelj, druga v polfinalu, na koncu pa peta zavoljo šestih kazenskih sekund pribitka. »Zelo sem bila zadovoljna z uvrstitvijo v finale in s tem, da sem cel teden dobro veslala. Imela sem celo možnost za kolajno, čutila sem, da sem dovolj hitra, ne pa tudi natančna. Ne vem, zakaj mi v finalu za razliko od kroga pred tem ni šlo že od štarta, a v tolažbo mi je, da se je sezona šele začela. Zaradi tega bom lažje dirkala na naslednjih slalomih,« je izkušnjo kot izziv za prihodnost vzela Novogoričanka, ki sicer že ima kolajno z EP, bron iz leta 2010.