Krst posadke Janežič-Podlogar v olimpijskem razredu 49er

Včeraj se je v Barceloni s prvimi plovi začelo odprto EP jadralskega razreda 49er, tudi s slovensko udeležbo.

Objavljeno
12. april 2016 09.24
J. P.
J. P.

Barcelona - Včeraj se je v Barceloni s prvimi plovi začelo odprto evropsko prvenstvo olimpijskega jadralskega razreda 49er, na katerem bosta prvič nastopila tudi Peter Lin Janežič in Anže Podlogar, ki sta se januarja v Maleziji okitila z naslovom mladinskih svetovnih prvakov razreda 29er. Treninge v novi kategoriji sta začela takoj po vrnitvi v domovino, v Španiji pa se bosta prvič preizkusila v članski konkurenci.

Do nedelje se bo sicer na morju pred Barcelono merilo 72 posadk v moški in 37 v ženski konkurenci, na prvenstvu je zbrana vsa smetana tega olimpijskega razreda, tudi večina posadk, ki se bodo avgusta udarile tudi na olimpijski regati v Riu. Za nekatere tekmovalce, ki so ostali brez vstopnice za Brazilijo, bo to priložnost za razmislek, kako naprej, za mlade jadralce, ki so se šele dobro preselili iz razreda 29er, pa bo evropsko prvenstvo začetek novega olimpijskega ciklusa.

Po besedah trenerja mladih Slovencev Andreja Janežiča je prvenstvo zgolj pregled trenutnega stanja: »V Barceloni ne pričakujemo nobenega rezultata. Najpomembnejše letošnje tekmovanje za nas bo avgustovsko mladinsko svetovno prvenstvo v Medembliku.« Tekmovalca pa sta pred začetkom prvenstva poudarila: »Opravili smo že meritve in ponovno sestavili jadrnico. Zjutraj je pihalo od 3 do 13 vozlov vetra, v katerem smo izpeljali prvi trening. V načrtu je bil še popoldanski, a je zapihalo preveč, zato nismo šli še enkrat v vodo. Tu so še nekateri drugi jadralci, ki jih poznava iz razreda 29er. Bomo videli, kje smo.«

Včeraj so jadralci v dveh skupinah torej že opravili po tri plove, Janežič in Podlogar sta začela skladno s pričakovanji in v svoji skupini zabeležila 35., 34. in 30. mesto, kar jima zadostuje za trenutno skupno 68. mesto. Po prvem dnevu vodita Novozelandca Peter Burling in Blair Tuke pred Avstrijcema Nicom Luco Marcom Dell Karthom in Nikolausom Leopoldom Reschem ter Avstralcema Nathanom Outteridgem in Iainom Jensenom.