Kruder brez polfinala EP

Na EP v balvanskem plezanju sta bila v kvalifikacijah uspešna Domen Škofic in Gregor Vezonik, spodletelo je Krudru.

Objavljeno
14. maj 2015 18.48
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Innsbruck - Na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju so danes izpeljali kvalifikacije. V moški konkurenci sta bila uspešna Domen Škofic in Gregor Vezonik, nepričakovano pa je spodletelo svetovnemu podprvaku Jerneju Krudru.

Na startu moških kvalifikacij je bilo 86 tekmovalcev, med njimi tudi štirje Slovenci. V slovenski reprezentanci so napovedali štiri uvrstitve v polfinale, zadovoljiti pa so se morali z dvema - Škofic je bil 11, Vezonik pa 15.

V nasprotju s pričakovanji je izpadel najboljši slovenski balvanski plezalec Jernej Kruder, ki je z 21. mestom za las zgrešil polfinale, neuspešen pa je bil tudi Jure Bečan z 41. mestom.

Prvo mesto kvalifikacij so si delili trije tekmovalci, svetovni prvak v balvanih in težavnosti, Čeh Adam Ondra, Francoz Guillaume Glairon Mondet in Italijan Michael Piccolruaz.

V drugi del tekmovanja so se z izjemo Krudra uvrstili še preostali favoriti, avstrijski adut Jakob Schubert, Rusa Dimitrij Šarafutdinov in Rustam Gelmanov, lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih, Nemec Jan Hojer, pa je imel precej težav in je zasedel le 17. mesto.

Napredovali tudi Markovičeva in Kruderjeva

Danes so se v kvalifikacijah pomerile tudi ženske. Med štirimi Slovenkami sta bili uspešni le Julija Kruder z 11. mestom in Mina Markovič s 15. mestom, izpadla pa je Katja Kadič s 23. mestom.

Na prvem mestu so bile Švicarka Petra Klingler ter Avstrijki Katharina Saurwein in Anna Stöhr. Za presenečenje je poskrbela 17-letna Srbkinja Staša Gejo, ki si je priborila mesto v polfinalu. Srbska plezalka se je lani pripravljala s slovensko ekipo in nastopila tudi na slovenskem članskem državnem prvenstvu.