Kruder presrečen: Kolajna je obliž na vse rane v sezoni

Jernej Kruder je s srebrno kolajno na SP na balvanih poskrbel za zgodovinskih uspeh slovenskega plezanja.

Objavljeno
24. avgust 2014 09.17
lvu/Balvansko plezanje
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

München - Po zgodovinskem uspehu na SP v balvanskem plezanju v Münchnu je srebrni Jernej Kruder sijal od sreče. Osvojil je prvo slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih v tej zvrsti športnega plezanja, pred tem je najboljši slovenski izid na SP v balvanih dosegla Mina Markovič s četrtim mestom leta 2009.

Nad razpletom, na katerega si je komaj upal pomisliti, je bil kajpak navdušen: »Res je, da sem pričakoval nekaj takšnega, sicer zelo potihoma, me je pa vseeno presenetilo, da se bo tako izšlo v finalu. Ta kolajna mi pomeni zelo, zelo veliko. V svetovnem pokalu tekmujem že lep čas, bil sem že dostikrat blizu stopničk, letos sem v svetovnem pokalu imel zelo dober občutek, a sem nato imel veliko smole, tudi s poškodbo rame na uvodni tekmi, na zadnji veliki tekmi letošnje sezone se je pa vse obrnilo in vse poplačalo.«

Novopečeni svetovni podprvak Kruder se je tudi kot prvi slovenski športni plezalec uvrstil v finale na SP v balvanih, a se ni zadovoljil. Z najboljšo predstavo doslej je prekinil niz četrtih mest na tekmah najvišje mednarodne ravni. Osvojil je vrhove treh balvanskih smeri od štirih, za vrh in zmago mu je zmanjkalo le pri prvem finalnem balvanu.

»Glede na to, da mi je spodletelo v prvem balvanu, sem vedel, da še lahko vse popravim v zadnjem in da ga lahko preplezam. Ciljal sem na to, da ga bom preplezal v prvem poskusu, to mi sicer ni uspelo, a sem na koncu s še zadnjim poskusom pred iztekom časa splezal na vrh za drugo mesto,« je opisal in priznal, da ga je bilo najbolj strah, da bi spet končal kot četrti. »A sem bil prepričan v svoje sposobnosti. Preden je Francoz Guillaume Glairon Mondet zaključil, sem bil še zelo na trnih, ker nisem vedel, ali bom znova pristal tik za črto, na koncu pa se je vse obrnilo v moj prid. Ko sem prišel do rezultatov, sem videl, da sem prevzel vodstvo, tako da sem začel upati še na stopničko višje, kar se je na koncu tudi zgodilo.«

Kruder je bil na koncu tudi zadovoljen, da se mu je po slabi sezoni, v kateri je imel obilo smole, zdaj le nadmehnila tudi sreča. »Od nesrečne poškodbe na prvi tekmi, do trenerjeve napake na eni od tekem, do moje napake na naslednji in potem še kakšno slabšo plezanje, kar me je stalo kar nekaj uvrstitev v finale. Tu pa sem vse to popravil, grenkega priokusa ni več, zdaj samo še pozitivno razmišljam in čakam naslednjo sezono,« je povedal in se za uspeh zahvalil tudi trenerju Romanu Krajniku, ki mu je »pošlihtal glavo«.

Zdaj si bo vzel daljši tekmovalni premor, nastopil bo le še na rockmastru v Arcu in ekshibicijski tekmi Adidas rockstars v Stuttgartu. »S treningi sem za letos zaključil, zdaj se bom posvetil le še plezanju v skali, s čimer bom vzdrževal formo. Za letos sem dosegel svoje in do konca sezone bom lahko samo še užival v plezanju,« je napovedal 23-letni plezalec, ki mu je za kolajno lahko med prvimi čestitala šest let mlajša sestra Julija, ki je na prvenstvu še nabirala izkušnje. 

V Münchnu je sicer nastopilo pet Slovencev. Markovičeva in debitantka Kruderjeva sta v polfinalu osvojili deveto in 17. mesto. Že v kvalifikacijah sta obstala 20-letni debitant Domen Škofic na 37. mestu in 25-letni Jure Bečan na 39. mestu.