Kvalifikacije bodo za Kozmusa le dober trening

Prvi slovenski adut SP v atletiki v Moskvi Primož Kozmus danes ob 16.35 uri po ponedeljkov finale meta kladiva.

Objavljeno
10. avgust 2013 00.46
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Moskva – Srebrna Osaka, zlati Berlin in bronasti Daegu, takšen je izkupiček Primoža Kozmusa na zadnjih svetovnih prvenstvih. Kakšna bo torej Moskva? Zdi se, da je edino vprašanje, kakšne barve bo kolajna slovenskega metalca kladiva, ne pa, ali jo bo osvojil. Brežičan je namreč v rusko metropolo dopotoval izjemno samozavesten in motiviran.

Močno se je v dveh letih spremenila Kozmusova zgodba in četudi bo kmalu dopolnil 34 let, se krivulja odtlej ni obrnila navzdol, ampak spet navzgor, potem ko je bil Daegu prvo veliko tekmovanje po prekinitvi športne poti. Zato se je v Južno Korejo odpravil s kar nekaj dvomi, občutki so bili povsem drugačni, kot so tokrat. »Da, v Daeguju sem se lovil, nisem bil povsem prepričan, pri čem sem. Moral sem se opreti na občutke in znanje iz preteklosti, jih podoživeti. Tokrat pa je povsem drugače. Vem, da sem pripravljen na boj, sem bolj konstanten, suveren pri metih, zaupam si in to je najpomembneje,« je vzporednico s prvenstvom izpred dveh let potegnil olimpijski prvak iz Pekinga 2008, ki si je zelo želel pred potjo v Moskvo preseči mejo 80 m, a je bila njegova najboljša daljava 79,70. Vendar pa jo je dosegel prav na zadnji tekmi, državnem prvenstvu v Celju, in kar je tudi zelo pomembno – njegovo kladivo je od vrnitve le enkrat letelo dlje (v Zagrebu 2011; 80,28), za bron na zadnjem SP je bilo potrebno manj, prav tako za srebro na lanskih OI …

»Tokrat sem res dobro pripravljen. Celje je že bil nek pokazatelj tega, četudi tam ni bilo vse idealno. Kar se tehnične plati tiče, nisem bil najbolj zadovoljen, a še zadnje pomanjkljivosti sem odpravil nato na treningu. Resda je poškodba gležnja prišla v nepravem trenutku, ko bi meti morali postajati res dolgi, vendar pa na moj nastop v Moskvi ne bo imela vpliva. Sem optimističen,« pravi najboljši slovenski atlet, ki je zadnje podrobnosti pilil na treningu na Bjelolasici, kjer sta bila tudi njegov nekdanji trener Vladimir Kevo in metalka kladiva Barbara Špiler ter še nekaj atletov iz prostora nekdanje Jugoslavije.

Kozmus je sicer na prizorišče pripotoval šele v četrtek popoldne – v prvem »paketu« so bili še Snežana Vukmirović Rodić, Marina Tomić, Sonja Roman, Daneja Grandovec in Jan Žumer – in je trening v športnem parku Lužniki opravil le včeraj. A to mu ne predstavlja nikakršne težave. Nenazadnje bo enega opravil še danes v kvalifikacijah, v katerih bo nastopil v drugi skupini, ob 16.35 po slovenskem času. Norma za napredovanje znaša 77 m oziroma uvrstitev med 12 najboljših.

Spet Pars in Murofuši

»S kvalifikacijami mislim, da ne bo težav, zato jih bom vzel kot en dober trening, predvsem psihološki. Potem pa imam na voljo še nedeljo, tako da je po tej plati vse v najlepšem redu,« je o današnji prvi oviri dejal Kozmus, prepričan, da prav velike dramatičnosti ne bo, saj je kakovostna razlika med tekmovalci prevelika.

»V finalu in za kolajno pa bo nato treba pokazati več. Lahko rečem, da sem telesno in tehnično pripravljen za mete čez 80 metrov, v idealnih razmerah okrog 81 m, kar bo seveda treba dokazati še na metališču, in verjamem, da veliko tekmecev temu ne bo moglo slediti. Če bodo, pa jim bom lahko zgolj čestital,« razmišlja pred svojim prvim nastopom na olimpijskih Lužnikih Brežičan, ob tem pa se spet najbolj nagiba k troboju z Krisztianom Parsom in Kojijem Murofušijem, torej tekmecema, s katerima je stal na odru za zmagovalce tako na zadnjem SP kot OI, pri čemer je Madžar osvojil olimpijsko zlato, Japonec pa svetovnega. Murofuši je sicer ta čas šele 29. metalec sezone, medtem ko je Pars prepričljivo prvi.

»Pars je letos res suveren, jaz sem v vzponu, Koji pa se vedno dobro pripravi na veliko tekmo in mislim, da tokrat ne bo nič drugače, zato bi se res lahko kolajne spet razdelile med nas tri. Je pa treba računati tudi na druge, ki so naredili korak naprej, se nam približali in lahko kdo tudi preseneti,« še dodaja Primož Kozmus. Seveda pa je pri tem še kako pomembno, da zna športnik tudi tekmovati. In naš as je že večkrat dokazal, da je mojster prav v tem, da je najboljši na tekmah, ki štejejo največ.