Lahke žoge v končnicah nizov usodne za Calcit

Ljubljanske odbojkarice v domači prvi tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakinj enakovredne Modeni.

Objavljeno
02. november 2016 00.40
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Resda odbojkarice Calcita Ljubljane v domačem prvem dvoboju 2. kola kvalifikacij za ligo prvakinj niso osvojile niza, a so proti favorizirani Modeni dokazale, kako se več kot dostojno brani klubske barve. V vseh treh nizih so bile nekaj časa celo v prednosti.

Ljubljančanke ne bi mogle imeti na klopi trenerja, ki bi bolje poznal zasedbo tekmic, kot je Alessandro Beltrami, ki je minuli dve sezoni vodil ravno zasedbo Modene. Ta se je resda poleti združila s Piacenzo, ki je dala tudi glavnino igralk v novo ekipo, vseeno pa je imel mladi, komaj 35-letni strokovnjak odličen vpogled, kako diha italijanski klubski velikan in katere so njegove močne in šibke točke.

Na nasprotni strani mreže so bile v začetni šesterki kar štiri igralke, visoke 188 cm ali več, na čelu z zvezdniško srbsko korektorko Jovano Brakočević Canzian (196 cm). Calcitova taktika je bila torej enostavna: z udarnim začetnim udarcem oddaljiti tekmice čim dlje od mreže in s čvrsto obrambo poloviti, kar je bilo pač mogoče.

In gostiteljice se velikega izziva niso ustrašile. V prvem nizu so vodile s 15:11, v drugem z 18:15 (razigrala se je korektorka Olivera Kostić in zgolj v tem delu nanizala 10 točk), v tretjem pa ob vstopu v končnico z 22:21. Tudi sicer so bile Ljubljančanke od nasprotnic celo boljše pri sprejemu, enakovredne pri servisu, le pri bloku in v napadalnem izkoristku je do izraza prišla italijanska višina. Povratni dvoboj bo v soboto v Modeni, zmagovalke na zadnji kvalifikacijski stopnici čaka bodisi Jedinstvo Brčko bodisi Cannes s Saro Hutinski.

Meta Jerala, libero Calcita: »Eno veliko razočaranje, ker smo se v vseh nizih do končnice enakovredno kosale z njimi, naposled pa izgubile na lahkih žogah. Na nek način je to normalno, kadar igraš proti boljši, telesno močnejši zasedbi, a smo izgubile na najlažjih stvareh, kar najbolj boli. Sicer se je razlika najbolj poznala pri bloku, Modena je imela tudi nekoliko višji napadalni učinek, smo se pa zelo dobro spopadle z visokimi tekmicami, ki so vpisale zelo malo neposrednih točk. Naš cilj je bil rasti kot ekipa iz enega dvoboja do drugega, mi tu nismo zaključili, s to izkušnjo gremo naprej, pokazati še več. Tudi če se v ligo prvakinj ne prebijemo, nadaljujemo v evropskem pokalu CEV, tam pa imamo visoke ambicije.«