Landis se je odrekel Novi Zelandiji

Ameriški kolesar Floyd Landis se je odpovedal nastopu na dirki na Novi Zelandiji.

Objavljeno
24. oktober 2012 11.20
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Wellington - Nova Zelandija bo med 28. oktobrom in 3. novembrom gostila kolesarsko dirko, na kateri pa ne bo Američana Floyda Landisa.

Ta se je po obremenilnem pričanju v dopinški preiskavi Ameriške protidopinške agencije (Usada) proti rojaku Lanceu Armstrongu odločil, da na tekmo ne odpotuje. 37-letni Landis, ki je leta 2006 osvojil dirko po Franciji, je kasneje zaradi pozitivnega dopinškega testa ostal brez naslova zmagovalca, bil pa je eden od enajstih kolesarjev, ki so v preiskavi Usade pričali proti Armstrongu.

Potem ko je po odločitvi Mednarodne kolesarske zveze (Uci) Armstrong pred dnevi izgubil vse dosežke od leta 1999, je nekdanjemu ameriškemu kolesarskemu zvezdniku na najtežji dirki na svetu, francoskem Touru, ostala le ena uvrstitev - 36. mesto.

Na dirki je sicer nastopil že v letih 1993, 1994 in 1996, a takrat ni prišel do cilja. Kot je sporočil direktor dirke Christian Prudhomme, bodo Armstrongova leta na francoski pentlji ostala prazna. Zmag tako ne bodo dodelili drugim tekmovalcem, saj je bilo to obdobje kolesarstva očitno zaznamovano s prepovedanimi sredstvi.