Le Rajko Hrvat uspešen v predtekmovanju

Preostale tri slovenske posadke, tudi dvojni četverec, bodo morale na veslaškem SP na Nizozemskem v repešaž.

Objavljeno
24. avgust 2014 20.12
press/rajko
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Amsterdam - Veslaško svetovno prvenstvo na progi Boosban na Nizozemskem se za slovensko odpravo, ki jo sestavljajo štiri posadke, ni začelo ravno po načrtih, saj se je v predtekmovanju uspešno odrezal zgolj lahki skifist Rajko Hrvat. Ta je v svoji skupini zasedel drugo mesto, premoč priznal edinole Američanu Andrewu Campbellu in se neposredno prebil v četrtfinale, medtem ko bodo morali ostali naši čolni v repešaž.

Tudi na novo formirani dvojni četverec, v katerem sedijo Gašper Fistravec, Luka Špik, Jernej Markovc in Grega Domanjko, od katerega selektor Miloš Janša - podobno kot od Hrvata - pričakuje preboj v finale A. Toda do tja ga čaka še zelo dolga pot, saj je v svoji skupini zasedel zgolj četrto mesto med petimi posadkami, neposredno vozovnico za polfinale pa sta zagotavljali prvi dve mesti.

Dva slovenska čolna pa sta v svojih predtekmovalnih skupinah obtičala povsem pri repu in nista ugnala nikogar od konkurence - Matej Rojec je bil v skifu šesti, Aleš in Janez Zupan pa v dvojcu brez krmarja peta.

»Napredovanje sem pričakoval in sem z njim seveda zadovoljen. Pred tekmo sem imel malo treme, kar je pred začetkom prvenstva nekaj normalnega. Uvodoma sem malce zaspal, tekmeci so mi ušli in sem jih moral loviti, nisem pa pritiskal na vso moč, saj bo treba biti v vsakem naslednjem nastopu še hitrejši,« se je nazaj ozrl Hrvat.

»Nastop ne potrebuje izdatnega komentarja: slabo veslanje, slab rezultat. Popraviti moramo veslanje, saj slabše, kot smo, ne moremo nastopiti. Vsi smo pričakovali več, zdaj moramo do torka odpraviti napake in v repešažu pokazati drugačen obraz,« je bil samokritičen Špik.

»Tekma dvojnega četverca se ni odvijala po načrtih, že kmalu po 500 metrih se je pokazalo, da bo drugo mesto težko dosegljivo. Tudi zaostanki so bili preveliki, kar utegne biti težava za naprej. Lahki enojec je izpolnil pričakovanja in se je zanesljivo uvrstil v polfinale, v katerem ga čaka glavna preizkušnja: bitka za polfinale,« je ocenil selektor Miloš Janša.