Le Zenit pred jesenskima tekmecema ACH Volleyja

Še četrto sezono zapored je odbojkarsko ligo prvakov osvojilo rusko moštvo, tretjič doslej Zenit iz Kazana.

Objavljeno
29. marec 2015 20.44
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Berlin - Zmagovalna lovorika v odbojkarski ligi prvakov je četrtič zapored romala v rusko vitrino, tretjič so jo osvojili igralci Zenita Kazana, ki so bili pred tem najprepričljivejši že v sezonah 2007/08 in 2011/12, tokrat pa so na tronu zamenjali moštvo Belogorja Belgoroda, ki je izpadlo že v osmini finala. Četa trenerja Vladimirja Alekna je v finalu s 3:0 (22, 23, 21) suvereno odpravila poljski Asseco Rzeszow, tretje mesto pa je senzacionalno osvojil gostitelj sklepnega turnirja četverice Berlin Recycling, ki je bil v malem finalu po pravi srhljivki, s 3:2 (21, -19, 20, -26, 21), boljši od drugega poljskega predstavnika Skra Belchatowa.

Zanimivost: na zmagovalni oder sta se torej zavihteli kar dve zasedbi, ki sta v prvem delu nastopali v isti skupini (C) kot slovenski predstavnik ACH Volley, kar je majhna uteha za Ljubljančane po neposrečeni evropski sezoni. V finalu so imeli tudi Poljaki svoje priložnosti, v tretjem nizu so imeli ob prvem tehničnem odmoru udobne štiri točke zaloge, a so bili Rusi pri drugem že spredaj. Vnovič so leteli na krilih čudežnega kubanskega dečka, 21-letnega »letečega« Wilfreda Leona, ki je prispeval 18 točk, od tega kar tretjino z asi. Pri poražencih se je edini dostojno kosal z Zenitom nemški korektor Jochen Schöps s 13 točkami.

Pravo dramo pa so gledalci videli v obračunu za tretje mesto, domačemu trenerju Marku Lebedewu pa sta se izjemno obrestovali menjavi sredi tekme, ko je namesto blokerja Tomaša Kmeta v igro poslal Felixa Fischerja, namesto sprejemalca dvometraša Roberta Kromma pa debel decimeter nižjega Francesca de Marchija, ki je z asom tudi primazal zaključno točko za zmago. Moštvi sta si sicer privoščili po kar 27 napak pri začetnem udarcu, najučinkovitejša pa sta bila Paul Carroll (23 točk) pri zmagovalcih in Facundo Conte (17) pri poražencih, pri katerih je dovčerajšnji podajalec Miguel Angel Falasca neuspešno lovil prvo lovoriko v trenerski vlogi.

NAJBOLJŠI IGRALCI SKLEPNEGA TURNIRJA V BERLINU

MVP: Wilfredo Leon (Kuba, Zenit Kazan)
Podajalec: Fabian Drzyzga (Pol, Asseco Resovia Rzeszow)
Korektor: Maksim Mihajlov (Rus, Zenit Kazan)
Bloker: Piotr Nowakowski (Pol, Asseco Resovia Rzeszow)
Drugi bloker: Rob Bontje (Niz, Berlin Recycling Volleys)
Sprejemalec: Wilfredo Leon (Kuba, Zenit Kazan)
Drugi sprejemalec: Facundo Conte (Arg, PGE Skra Belchatow)
Libero: Teodor Salparov (Bol, Zenit Kazan)
Ferplej: Scott Touzinsky (ZDA, Berlin Recycling Volleys)