Ljubljanski maraton brez smetane, a še vedno z upi na rekord

Na ulicah je ta konec tedna več kot 28.000 tekačev.

Objavljeno
29. oktober 2016 19.41
SLOVENIJA,LJUBLJANA,23.10.2011.LJUBLJANSKI MARATON NA SLIKI REKREATIVNI TEK.FOTO LJUBO VUKELIČ
Špela Robnik
Špela Robnik

Ljubljana – Slab odstotek celotnega slovenskega prebivalstva se bo jutri zgrnil na ljubljanske ulice, še nekaj tisoč šolarjev in najmlajših pa je že danes poskrbelo za uvod v tradicionalni slovenski tekaški praznik.

Čas zanje večinoma ni prvotnega pomena, je pa peščica najhitrejših v ospredju znova krenila po rekord trase.

Kako je bilo, ko so se v tek spustili mali lumpiji, si oglejte v fotogaleriji. Kliknite na fotografijo:

Foto: Tomi Lombar/Delo

Prireditelji pravijo, da je povsem mogoče, da tudi letos pade nova najboljša znamka proge (2;08,19), po kateri bodo v enem krogu tekli tretjič. A napovedi za to niso najboljše, letos so namreč imeli neverjetno veliko težav pri dogovarjanjih z afriškimi atleti. Julija je že kazalo, da bo v Ljubljani tekla zelo kakovostna ekipa, štirje tekači s časi 2:05, a nazadnje so enega zvabili v Chicago, dva pa sta se poškodovala, in tako so že ostali brez smetane. Poleg tega se je pri drugih zapletalo pri pridobivanju vizumov, še pred nekaj dnevi ni bil gotov prihod petih Etiopijcev in kar trije so morali ostati doma.

»Imeli smo lepo število tekmovalcev, zdaj pa se je to zelo zmanjšalo. Teklo bo devet moških, ob njih dva zajca ter šest žensk. Pričakovanja smo morali prilagoditi kakovosti, ki jo imamo. Pri moških gremo še vedno na rekord, vsaj pogovori gredo v to smer, medtem ko je pri dekletih pričakovani čas 2:28,« je povedal Gabrijel Ambrožič, ki je odgovoren za vrhunske tekače.

Zelo težko je pridobiti tudi dobre evropske tekače, saj jih skoraj ni, upa pa, da se bo v prihodnosti to morda spremenilo. Kot kaže, naj bi ljubljanski maraton prišel na seznam Adidasa, ki dodatno stimulira najboljše tekače, to pa bi Ljubljani hitro lahko prineslo tudi hitrejšo zasedbo.

Slovenski atleti le na polmaraton

Med maratonci jutri tudi ne bo nobenega od najboljših slovenskih atletov, ki so se zaradi različnih priprav in načrtov po večini odločili le za polmaraton. Ambrožič je povedal, da so uslišali njihove pobude in pripravili tudi višje denarne nagrade za pet najboljših Slovencev, prvič bodo nagradili tudi najboljše tri na 21 kilometrov v absolutni konkurenci. Glavni junak jutrišnje maratonske preizkušnje bo pobral 20.000 evrov. Celotni proračun je sicer nekoliko nižji od lanskega, giblje se okoli 1,6 milijona evrov, je povedal direktor Gojko Zalokar. »Lani smo zaradi okroglega jubileja pripravili še nekatere dodatne projekte, letos pa smo nekaj prihranili. Smo pa dvignili višino nagrad. Doslej smo prireditev vedno končali pozitivno, verjamem, da bo tudi letos tako.«

Da bodo na koncu zadovoljni vsi, tisti v cilju kot tudi tisti, ki bodo dolgo kačo tekačev opazovali z ulice, je Zalokar pozval, naj ljudje znova dobro preverijo cestne zapore pred jutrišnjim dogajanjem, ko se bodo prvi tekači po Slovenski cesti na deset kilometrov dolgo pot podali že ob 8.30, dve uri pozneje, ob 10.30, pa bo štart tekov na 21 in 42 kilometrov. Že danes bo za promet zaprt strogi center mesta, od 11. ure bodo po ljubljanskih ulicah tekli šolarji, od malčkov do dijakov.

Prireditelji znova pričakujejo rekordno udeležbo: za nedeljske teke je prijavljenih kar 18.868 tekačev, največ, 8735, se jih bo podalo na polmaraton, skupaj pa naj bi jih v dveh dneh teklo več kot 28.000.