Madrid opustil olimpijske sanje

Mestne oblasti bodo za območje, ki je bilo rezervirano za olimpijske igre, izdelale nov prostorski načrt.

Objavljeno
17. oktober 2014 19.24
afp/OLY-2014-CLOSING
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Madrid - Madrid, ki je neuspešno kandidiral za izvedbo poletnih olimpijskih iger 2012, 2016 in 2020, počasi opušča olimpijske sanje. Oblasti v španski prestolnici so se namreč odločile, da za območje, ki je bilo rezervirano za igre, izdelajo nov prostorski načrt, in da se ta zemljišča pozida. Na tem področju naj bi v prihodnje zrasla stanovanja, parki in nakupovalno središče.

Pred tem je mesto v neposredni bližini letališča načrtovalo gradnjo osrednjega dela olimpijske infrastrukture. Če bi Španci igre, prve po Barceloni leta 1992, tudi dobili, bi bila tam ob več tekmovališčih tudi olimpijska vas.

Pozitiven izplen kandidature je nov olimpijski štadion, na katerem bo po letu 2016 domače tekme igral španski prvak Atletico, pri katerem si kruh trenutno služi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, medtem ko bodo štadion Vicente Calderon podrli. Še naprej pa visi v zraku vprašanje, kaj se bo zgodilo z napol zgrajenim olimpijskim plavalnim centrom, na katerem so dela ustavili pred štiri leti.