Majka rešil čast Contadorjevega Tinkoffa

Tour de France: Poljak slavil prvo zmago v karieri profesionalca. Nibali je tudi v 14. etapi povečal prednost.

Objavljeno
20. julij 2014 01.03
V. D., šport
V. D., šport
Risoul – Vincenzo Nibali kolesari z velikimi zamahi proti zmagi na Touru. V 14. etapi ni zmagal, a je z drugim mestom še povečal prednost pred zasledovalci. Po dveh alpskih etapah ima pred Alejandrom Valverdejem že 4:37 minute prednosti. Če bo tako nadaljeval, lahko le še odštevamo kilometre in etape do končne zmage.

Nibali je zlahka nadzoroval tekmece tudi po tem, ko je na zadnjem vzponu že po nekaj kilometrih ostal osamljen. A tudi njegovi največji tekmeci so – z izjemo francoskega moštva Ag2R – ostali brez pomočnikov. Ker je vsem jasno, da v boju za rumeno majico proti Nibaliju nimajo nobenih možnosti, so se Španec Alejandro Valverde (Movistar) ter francoza Romain Bardet (Ag2R) in Thibaut Pinot (FD Jeux) osredotočili na branjenje svojih mest, Francoza pa še na boj za belo majico najboljšega mladega kolesarja. Načrt Nibalija je preprost: nadzorovati potek dirke in glavne tekmece ter si v finišu prikolesariti dodatno prednost. »Brez težav sem naredil vse, kar smo se pred etapo dogovorili. Počutim se zelo močnega, kar me navdihuje. Ne glede na počutje in veliko prednost pa me do Pariza čaka še veliko preizkušenj, zato moram ostati do konca osredotočen,« je povedal po koncu alpskih preizkušenj 29-letni Italijan.

Junak alpske klasike čez prelaz Izoard in s ciljem v Risoulu je bil Poljak Rafal Majka. Štiriindvajsetletnik iz okolice Krakova je v etapi s 3500 metri višinske razlike doživel svojo veliko koledarsko uro in rešil čast moštva Tinkoff. Potem ko je bil v ubežni skupini 17 kolesarjev, v kateri sta svoje želje izpolnila Peter Sagan (na letečem cilju) in Joaquim Rodriguez (z zmagama na prelazih Lautaret in Izoard je spet oblekel pikčasto majico najboljšega gorskega kolesarja), je na zadnjem vzponu na Risoul v svojem ritmu prekolesaril od vznožja do vrha. Prehitel bi ga lahko le Nibali, vendar pa v zadnjih štirih kilometrih ni dosegel tako visokega ritma. Zadovoljil se je z nadzorom tekmecev in z drugim mestom. »Majka si je zaslužil zmago po vsem, kar je pokazal v Alpah. Prednost 50 sekund bi težko izničil tudi zato, ker sem bil osredotočen le na ohranjanje minute prednosti pred Valverdejem,« je povedal o zmagi tekmeca z rumeno majico. Na vprašanje novinarjev, ali bi mu prepustil zmago, če bi ga ujel, je odgovoril, da ne ve, kaj bi se zgodilo, če bi ... Francozu Jean-Christophu Peraudu drugega mesta ni prepustil. Tudi zato, ker ta niti enkrat ni pomagal pri določevanju ritma.

Kakorkoli že, v štiriletni karieri profesionalca je bila to prva zmaga Majke. Po štirih drugih in tretjih mestih ter odličnih nastopih na Giru (letos je bil skupaj šesti), je na Touru kronal odlične predstave. Potem ko je v trinajsti etapi zasedel drugo mesto (prehitel ga je le Nibali), je le 24 ur kasneje, ko nihče ni verjel, da lahko ponovi celoten scenarij, zmagal.

»Na Tour smo prišli s Contadorjem po skupno zmago. Žal je moral Alberto odstopiti, tako da to prvo mesto posvečam tudi njemu. Ko je moja prednost padla na 35 sekund, sem iz sebe iztisnil zadnje atome moči. Bojevitost do konca mi je prinesla najlepše darilo v karieri. Še naprej se bomo v Tinkoffu trudili in poskušali zmagati,« je po veliki zmagi povedal Majka, ki se je po številu točk v gorskih ciljih izenačil z Rodriguezom. Omeniti velja, a je bil Majka rezerva, v ekipo za Tour pa so ga potegnili po tem, ko je moral iz ekipe zaradi težav z biološkim potnim listom Čeh Roman Kreuziger.

Po Richiju Porteju je iz bitke za zmagovalni oder odpadel še eden izmed favoritov. Jürgen Van Den Broeck je v drugem delu zadnjega vzpona izgubil več kot pet minut, tako da za Nibalijem na 11. mestu zaostaja za enajst minut. »Konec je. Nisem imel moči v nogah, da bi sledil tekmecem,« je Belgijec povedal po mučnem kolesarjenju v Risoul. »V Alpah in hribih Vosgesa sem pogorel. Edino, kar lahko upam, je, da bom do Pirenejev prišel k sebi,« je vrgel puško v koruzo kapetan belgijskega moštva Lotto Belisol. Tudi za Poljaka Michala Kwiatkowskega je konec upanja na visoko uvrstitev. Zaostal je za deset minut.