Makalu, 40 let pozneje

Ob 40. obletnici vzpona na Makalu se legendarna alpinistična odrava z Vikijem Grošljem na čelu vrača v Himalajo.

Objavljeno
12. oktober 2015 16.17
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Stane Belak - Šrauf, Marjan Manfreda - Marjon, Janko Ažman, Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj, Ivč Kotnik in Janez Dovžan so med 6. in 11. oktobrom leta 1975 po južni steni in prvenstveni smeri prihajali in prišli na vrh himalajskega Makaluja, visokega 8463 metrov. Vzpon na peto najvišjo goro na svetu je pomenil dokončen prodor slovenskega alpinizma v svetovni alpinistični vrh, saj je bila to šele tretja preplezana stena v Himalaji.

Odprava Makalu 1975 še danes sodi med največje dosežke slovenskega alpinizma, ob 40. obletnici pa se zasedba vrača v Himalajo. Pod vodstvom Vikija Grošlja bo v Nepal 13. oktobra odpotovalo šest članov tedanje odprave, pet pridruženih članov ter še štirje spremljevalci. Tam bodo obudili spomine na Makalu 1975, obiskali grob člana tiste odprave Nejca Zaplotnika pod Manaslujem, šolo za gorske vodnike, ki jo je 1979 ustanovil Aleš Kunaver, vodja odprave Makalu 1975, hkrati pa posneti film od odpravi in izdati knjigo.

Odprava bo mednarodno obarvana, saj se ji bo pridružil hrvaški alpinist Stipe Božić, hkrati pa bo imela tudi humanitarni in povezovalni značaj. Grošelj bo predal zbrana sredstva, namenjena prizadetim v katastrofalnem potresu letos aprila, Planinska zveza Slovenije in Slovenski planinski muzej pa bodo okrepili sodelovanje z največjim gorniškim muzejem na svetu v nepalski Pokari. Bodo pa nekateri člani odprave skušali preplezati tudi katerega od šesttisočakov v skupini Čulu.

»Ko smo bili leta 1975 v Himalaji, smo se pogovarjali le o tem, po kateri smeri bomo plezali. Zdaj nas vse zanima le, koliko zdravnikov bo šlo z nami. A mislim, da smo nekateri pri približno šestdesetih, sedemdesetih letih še v dobri fizični pripravljenosti, zato bomo skušali tudi plezati,« pravi Grošelj.